null Beeld

Waarom je je bluetooth na gebruik áltijd weer moet uitzetten

Zet jij ook regelmatig je bluetooth aan om je draadloze toetsenbord of koptelefoon te kunnen gebruiken? Wees daar voortaan nog voorzichtiger mee.

Het is dan verstandig om éxtra goed op te letten dat je je bluetooth ook weer uitzet. Vooral in een druk bedrijfspand, de trein of in een restaurant.

Hackers

Je bent namelijk heel erg vatbaar voor hackers als je bluetooth altijd aan staat. Hackers kunnen je hacken door met hun eigen bluetooth-apparaat verbinding te maken met jouw apparaat. Iets wat natuurlijk extra gemakkelijk gaat als je je bluetooth altijd aan hebt staan. Ook als je voor het eerst verbinding maakt met een ander bluetooth-apparaat, ben je kwetsbaar. In die paar seconden dat je telefoon en oordopjes verbinding maken, stuurt je telefoon namelijk een signaal naar je oordopjes. Dit signaal is beveiligd en zorgt ervoor dat bestanden onderling ook veilig verstuurd kunnen worden. Maar in de tijd dat twee apparaten voor het eerst met elkaar verbinden, kan een hacker de code van die beveiliging kraken. En dan heeft de hacker dus toegang tot alle bestanden en contacten die op je telefoon staan.

Extra beveiligen

Maar dit kan alleen als de hacker en jouw bluetooth-apparaat vlakbij elkaar zijn. Als iemand je wilt hacken, moet diegene namelijk binnen een straal van ongeveer vijftien meter bij je in de buurt staan. Zodra jouw apparaten met elkaar verbonden zijn ben je veilig, het gaat echt puur en alleen om de eerste keer dat die twee gaan ‘pairen’. Als je jezelf extra goed wilt beveiligen, is het belangrijk om je telefoon en andere apparaten regelmatig te updaten. In die updates lossen bijvoorbeeld Android, Apple en Windows hun beveiligingskuren weer op. Gewoon direct doen, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AndC

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden