Netflix delen binnenkort verleden tijd Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je het Netflix-account van je (klein)kind binnenkort misschien niet meer kunt gebruiken

Als je je favoriete series en films kijkt via een Netflix-account dat je deelt met bijvoorbeeld je (klein)kind, dan kan dat binnenkort mogelijk niet meer. Al langere tijd is de streamingdienst aan het experimenteren met maatregelen tegen accountdelers, maar nu hebben ze ook bekendgemaakt hoe ze het kunnen controleren.

Ze blijken een slim trucje te hebben om te ontekken of de accounthouder stiekem het wachtwoord aan een vriend of familielid heeft gegeven.

Account delen op Netflix

Dat Netflix niet blij is met mensen die een account delen, verbaast je waarschijnlijk niet. Het is natuurlijk zo dat iedereen die meelift op het wachtwoord van één gebruiker, zelfs geen abonnee wordt. Zeker toen ze eerder dit jaar voor het eerst sinds 2011 abonnees verloren, heeft Netflix besloten er nu écht iets tegen te gaan doen.

Dat begon met een experiment in Costa Rica. Iedereen die daar een extra persoon op zijn of haar account wil toelaten, moet daar drie euro extra voor betalen. Dus stel: je kleindochter deelt een account met jou én haar moeder, dan betaalt ze daar zes euro extra voor bovenop de gewone prijs voor het abonnement. In Argentië loopt nu een andere test, waarbij abonnees voor drie euro een extra huis toevoegen aan hun subscription. Dan zou voor drie euro niet alleen jij, maar bijvoorbeeld ook de persoon met wie je samenwoont op dat account kunnen kijken. Hoe het er in Nederland precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar dat er op termijn nieuwe regels komen lijkt onvermijdelijk. Geniet nu dus nog even van je gratis series, als je een account deelt!

Hoe controleren ze dat?

Maar hoe gaat Netflix dat aanpakken? Je zou namelijk denken dat ze niet doorhebben als een ander kijkt, wanneer jullie allebei hetzelfde wachtwoord gebruiken. Maar zo simpel is het dus niet, want als je inlogt laat je onbewust allerlei gegevens achter bij Netflix, waaronder je ip-adres en apparaat-id.

Een ip-adres is te vergelijken met je het adres van je huis: het is het unieke cijferreeks waaraan je computer, smart-tv of tablet te herkennen is op het internet, gebonden aan een bepaalde locatie. Log je ineens in vanaf een ander ip-adres, dan weet Netflix dus dat je ergens anders bent. Je apparaat-id is - de naam zegt het al - de unieke cijfercode waaraan jouw telefoon, smart-tv, tablet of computer te herkennen is. Door die óók te analyseren, weet Netflix op hoeveel apparaten je tegelijkertijd bent ingelogd. Zien ze in hun gegevens dat je account op een nieuw ip-adres én een nieuwe apparaat-id ingelogd is, dan er dus iemand anders aan het kijken op jouw account.

Bron | AD

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden