Waarom je een washandje beter maar één keer kunt gebruiken
Zeep jij je altijd in met je handen of gebruik je vanuit hygiënisch oogpunt liever een washandje? Hoewel het kleine badstoffen doekje tegenwoordig veelal als ouderwets wordt gezien, is de kans groot dat je het in een hoop Nederlandse badkamers nog zult terugvinden.
Maar is dit nou echt per se schoner dan wanneer je jezelf met je handen wast?
Typisch Nederlands
Het washandje is vermoedelijk een typisch Nederlandse uitvinding, al zijn er ook aanwijzingen dat de trend in de 15e eeuw in Frankrijk is ontstaan. Wereldwijd is het washandje echter nooit een groot succes geworden. Tegenwoordig wordt het alleen nog in Nederland en sommige delen van België gebruikt. Andere bevolkingsgroepen wassen zich met de hand of gebruiken een spons. In Arabische landen gebruiken mensen wel een zogeheten 'kese'. Dit is een ruwe versie van een washandje die vooral bedoeld is om mee te scrubben.
Net zo schoon
In Nederland gebruiken veel mensen een zacht washandje, met het idee dat het dagelijkse vuil daarmee beter van het lichaam kan worden verwijderd. Maar uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet zoveel uitmaakt. Zowel met je handen als met een (schoon, fris gewassen) washandje kun je jezelf goed reinigen. Washandjes zijn onder bepaalde omstandigheden zelfs viezer. Bijvoorbeeld als ze worden hergebruikt.
Bron van bacteriën
Wanneer je een washandje namelijk in warme en vochtige ruimtes bewaart, krijgen schimmels en bacteriën de kans om lekker te groeien. Daarnaast smeer je bij het tweede gebruik allemaal dode huidcellen over je huid uit, die zijn blijven plakken bij de eerste wasbeurt. Gebruik daarom een washandje slechts voor één wasbeurt en gooi hem vervolgens eerst in de wasmachine voor je hem weer gebruikt. Jezelf met je handen wassen is een goed alternatief. Eventueel aanwezige bacteriën op je handen verlies je namelijk wanneer je jezelf inzeept.
Lees ook
Ingegroeide haren: hoe ontstaan ze én hoe kun je ze voorkomen?