Margriet logo
Invloed Mercurius retrograde op slaap Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je door de stand van Mercurius de komende tijd slechter kunt slapen

Misschien merk je al bij een volle maan de slechte invloed op je slaap, maar er is nog een fenomeen waardoor je nachtrust de komende tijd verstoord kan worden: Mercurius retrograde. We leggen je uit wat dat is en wat je hiervan kunt merken.

De eerste retrograde van het jaar vindt plaats van 15 januari tot 3 februari. En dat kun je merken.

Wat is Mercurius retrograde?

Voordat we dieper ingaan op wat Mercurius retrograde voor effect kan hebben op slaap, is het goed om te weten wat die fenomeen precies inhoudt. De planeet Mercurius draait normaal gesproken op een hoge snelheid om de zon. Ongeveer drie keer per jaar verandert er iets aan de beweging van deze planeet. Het lijkt dan alsof Mercurius in tegengestelde richting beweegt. Dit zou waarschijnlijk alleen om een optische illusie gaan, waarbij de planeet in werkelijkheid alleen veel langzamer beweegt. Dat duurt ruim drie weken en daarna draait Mercurius weer op hoog tempo verder.

Het effect

Mercurius is de planeet van communicatie, denkprocessen, bewustzijn, verbindingen, intelligentie en technologie. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen kan worden, zou je hierdoor tijdens Mercurius in retrograde kunnen merken dat veel dingen mislopen. Zo kan er veel miscommunicatie ontstaan, kun je moeite hebben om je gedachtes op een rijtje te krijgen en zelfs op het gebied van technologie zou er dus van alles fout kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan een vastlopende telefoon of een laptop die kapot gaat in deze periode. De kans is zelfs groot dat mensen uit je verleden in deze weken weer contact proberen op te nemen, zoals een oude vriendin of een ex.

De invloed van Mercurius retrograde op slaap

En dat is niet het enige effect dat je kunt merken, want Mercurius retrograde zou er ook voor kunnen zorgen dat je in deze periode slechter kunt slapen. Het zou namelijk zorgen voor een onrustig zenuwstelsel, wat het lastig maakt om je te ontspannen. En die ontspanning heb je juist nodig om lekker in slaap te vallen. Daarnaast kunnen je hersenen in deze periode overuren draaien om alle prikkels die je binnenkrijgt goed te kunnen verwerken en moet je harder je best doen om miscommunicatie te voorkomen. Ook de terugkeer van mensen uit het verleden kan bepaalde gevoelens of herinneringen bij je losmaken die je tijdens het slapen moet verwerken. Dit kun je ook merken in je dromen.

Lees ook: Van een nachtmerrie tot erotische droom: deze invloed heeft je slaaphouding op je dromen

Je nachtrust in deze periode bevorderen

Het is dus niet gek als je ineens levendiger of wilder droomt in deze periode of langer ligt te piekeren. Om te voorkomen dat je hierdoor drie weken lang slecht slaapt, kun je jezelf een handje helpen. Maak bijvoorbeeld elke avond een to-do-lijstje voor de volgende dag, zodat je daar niet over hoeft wakker te liggen. Ook kan het helpen om alles waar je over piekert van je af te schrijven, zodat je het makkelijker kunt loslaten. Verder kan het helpen om voor het slapengaan een paar yoga en/of meditatie-oefeningen te doen om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Zo val je makkelijker in slaap.

Bron | Cosmopolitan, Mind Body Green
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden