null Beeld

Waarom je de wc moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie

Dat je bij terugkomst van vakantie de kranen minstens een minuut moet laten doorlopen, wist je waarschijnlijk wel. Bij stilstaand water en mooi weer kan een legionellabesmetting namelijk op de loer liggen. Maar wist je ook dat je er goed aan doet om de wc bij thuiskomst door te spoelen?

Waarom moet je de kraan eigenlijk laten lopen?

Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Toch adviseren veel waterbedrijven om bij terugkomst van vakantie kranen en douchekop een minuut te laten lopen. Waarom eigenlijk? En is dat écht nodig?

Dat zit zo: als water lang stilstaat in leidingen loopt de kwaliteit snel terug. Een legionellabacterie kan zich tussen de 25 en 55°C en in stilstaand water goed ontwikkelen. Die bacterie, die je oploopt tijdens het inademen van kleine waterdruppels, kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. De besmetting vindt alleen plaats bij verneveling (denk aan de douche).

Een besmetting heeft verschillende vormen: de lichte vorm is de legionella-griep. De zware vorm, de veteranenziekte, lijkt op een ernstige longontsteking. Hoewel de kans op besmetting klein is, lopen mensen met sterk verminderde weerstand, zware rokers en overmatige alcoholgebruikers meer risico.

Deze zaken moet je ook doorspoelen:

Waterbedrijf Evides adviseert om de kranen het liefst één keer per drie á vier dagen en in elk geval één keer per week te gebruiken. Het advies is om na vakantie bij terugkomst de plekken waar stilstaand water in de leidingen staat, zoals kranen én het toilet, even te laten lopen.

  1. Begin bij het doorspoelen van het toilet.
  2. Ga vervolgens alle kranen af en start met de kraan die het dichtst bij de watermeter zit. Zet de kranen in elk geval één minuut aan met koud óf heet water totdat het water ook écht koud óf heet is. Zet het liefst het raam open voor ventilatie.
  3. Ook de badkraan en de douchekop zet je na thuiskomst aan. Juist bij een douche verspreidt waterdamp zich. Leg de douchekop daarom in een emmer, leg er een dweil overheen en laat de kraan dan pas lopen.
  4. Denk ook aan de buitenkraan, de hogedrukreiniger en de tuinslang. Die laatste kun je het beste van tevoren afkoppelen en leeg laten lopen. Vergeten? Spoel deze dan even door voor gebruik. Haal dan wel de sproeikop eraf om verneveling tegen te gaan.

In deze video zie je welke maatregelen je in huis kunt nemen:

Bron: Evides.nl, Stichting Veteranenziekte, HagaZiekenhuis

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden