null Beeld

Waarom je de handdoeken in een hotel beter níet opnieuw kunt gebruiken

Hotels bieden vaak de mogelijkheid om je handdoeken opnieuw te gebruiken óf ze op de grond te leggen, zodat ze kunnen worden gewassen. Het doel hiervan is om waterverspilling tegen te gaan en de negatieve impact op het milieu te verkleinen. Maar nieuw onderzoek toont aan dat dit in de praktijk juist niet zo werkt.

Sterker nog: als je het milieu een handje wilt helpen, dan kun je beter wél elke keer om een schone handdoek vragen.

Geen bewijs

Uit een rapport dat in het tijdschrift Journal of Hospitality and Tourism Research verscheen, blijkt dat er helemaal geen bewijs is dat het minder wassen van handdoeken en linnengoed beter is voor het milieu. Het zou juist eerder schadelijk zijn voor de planeet en de volksgezondheid.

Vaak opnieuw wassen

Doordat de handdoeken minder vaak worden gewassen, zitten er juist eerder hardnekkige vlekken in de stoffen. Om deze vlekken te verwijderen moet het personeel vaak nog een keer wassen óf sterkere chemische reinigingsmiddelen gebruiken. Als deze opties niet werken worden de handdoeken vaak weggegooid, waarna er weer nieuwe exemplaren worden gekocht. Dit doet het positieve effect van minder wassen natuurlijk weer helemaal teniet.

Lees ook: waarom je nooit tandpasta in je hotelkamer vindt

Slecht voor gezondheid werknemers

Daarnaast ondervinden de werknemers van hotels vaak ook negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Hoofdonderzoeker Grace N. Sembajwe sprak met verschillende hotelmedewerkers en merkte op dat veel mensen kampten met ademhalingsproblemen als reactie op de chemische producten die gebruikt worden om de handdoeken te wassen. Hierdoor vallen er vaker werknemers uit door ziekte, waardoor de bedrijfskosten van het hotel weer hoger liggen.

Belangrijke tip voor hotels

Om ervoor te zorgen dat het wasproces van hotels toch nog duurzaam verloopt, is het volgens de onderzoekers belangrijk dat hotels investeren in energiezuinige wasmachines. Hoewel die op het eerste gezicht misschien niet zo kosteneffectief lijken, zou die verandering wel winst opleveren, zowel op economisch als op ecologisch vlak.

Artikelen van Margriet in je mailbox

ontvangen?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mindbodygreen

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden