Margriet logo
Koffiezetapparaat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je beter geen azijn kunt gebruiken voor het ontkalken van je koffiezetapparaat

Als koffieliefhebber wil je natuurlijk niet dat het koffiezetapparaat er ineens mee stopt. Het is daarom verstandig om hem regelmatig te ontkalken. Hoe pak je dat aan? Eén ding is zeker: azijn is niet de oplossing.

Bij het zetten van koffie komt het apparaat in contact met kalkdeeltjes. Dit vormt zich uiteindelijk tot kalkaanslag. Hoe langer je wacht met het ontkalken van het koffiezetapparaat, hoe minder goed het apparaat zal werken. De koffie zal kouder uit de machine komen en het zorgt voor meer lawaai. Ontkalk je koffiezetapparaat daarom eens in de twee à drie maanden, adviseert Radar. Hiermee voorkom je kalkaanslag en het achterblijven van restjes koffie. Resultaat? Een langere levensduur, warmere koffie en een betere smaak.

Geen schoonmaakazijn in je koffiezetapparaat

Schoonmaakazijn is populair in veel huishoudens en wordt voor veel klusjes gebruikt. Toch kun je dit middel beter niet gebruiken om je koffiezetapparaat te ontkalken. Azijn is te agressief en kan de koperen en plastic onderdelen en rubbers van de machine aantasten. Dit kan weer leiden tot het lekken van onderdelen of kortsluiting in het apparaat. In de gebruiksaanwijzing staat daarom vaak nadrukkelijk vermeld dat je beter geen azijn kunt gebruiken. Het middel geeft bovendien een onaangename geur tijdens en na het ontkalken en dat kan de smaak van de koffie voor langere tijd beïnvloeden.

Alternatief voor ontkalken koffiezetapparaat

Wat kun je dan gebruiken om je koffiezetapparaat te ontkalken? Er zijn verschillende opties. Het is niet altijd nodig om de officiële ontkalker van de koffiemachine te gebruiken. Deze middelen zijn vaak prijzig, terwijl er ook goedkopere oplossingen zijn. De keuze is aan jou. Het werkzame ingrediënt van een zelfgemaakte ontkalker is meestal citroenzuur, vertelt huishoudexpert Zamarra Kok aan de Telegraaf. Citroenzuur is verkrijgbaar in poedervorm en kost ongeveer € 10 per kilo. Voor het ontkalken van je koffiezetapparaat los je 25 gram op in een halve liter water. Met een kilo citroenzuur kun je het apparaat wel veertig keer ontkalken.

Voor het ontkalken, volg je de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Als je je eigen mengsel gebruikt, maak je het apparaat eerst helemaal leeg. Vervolgens vul je het waterreservoir met het mengsel. Laat het reservoir daarna helemaal leeglopen in een bakje. Herhaal dit proces en spoel de machine goed na met vers water.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden