Waarom is het makkelijker om een goed gesprek te voeren tijdens het wandelen?
Merk jij ook dat je tijdens een wandeling betere gesprekken voert, je makkelijker je gevoelens kunt verwoorden, sneller herinneringen ophaalt en je comfortabeler voelt om de diepte in te gaan? Dat is geen toeval. Er zijn namelijk een redenen waarom een goed gesprek makkelijker te voeren is tijdens het wandelen.
Zit je ergens mee? Spreek het dan eens uit tijdens een wandeling in plaats van met iemand om de tafel te zitten.
Een goed gesprek is makkelijker tijdens het wandelen
Wandelen heeft een hoop gezondheidsvoordelen, maar ook voor het voeren van een goed gesprek is het verstandig om eens vaker een ommetje te maken. Neurowetenschapper Shane O’Mara legt aan Stylist dat dat komt omdat onze zintuigen worden versterkt tijdens het lopen. Zo gaat je gezichtsscherpte omhoog en is je gehoor ook beter. Dat is in eerste instantie om ons te beschermen tegen gevaar, maar die alertheid resulteert er ook in dat er delen in je hersenen waakzamer zijn waardoor je makkelijker tot gespreksonderwerpen komt. Dingen die eerder nog net onder je bewustzijnsniveau zaten, borrelen tijdens het wandelen volgens O’Mara makkelijker op. En doordat je gehoor aanscherpt, is het ook makkelijker om naar je gesprekspartner te luisteren. Dat maakt het fijner om gesprekken te voeren.
Minder spanning
Ook blijkt uit onderzoek dat wandelen in de natuur de activiteit in de subgenuale prefrontale cortex kan verminderen. Dat is het deel van je hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor negatieve gedachtes. Therapeut Abby Rawlinson legt uit dat wanneer dit deel van je hersenen meer tot rust komt, je situaties en problemen eerder kunt verwerken en minder snel verstrikt raakt in negativiteit. Dit maakt spanningen makkelijker los, stimuleert nieuwe manieren van denken, gedachtes en ideeën en zorgt dat je actiever deelneemt in het gesprek.
Betere verbinding met je verleden
Verder kan wandelen langzaam en voorzichtig veel dingen naar boven halen, zoals herinneringen van vroeger. Psychotherapeut Lara Just legt uit dat door te wandelen gedachtes en verhalen op verschillende manieren naar boven komen die minder lineair of gestructureerd zijn. Dit kan voor onverwachte en interessante gesprekken zorgen met je wandelpartner.
Lees ook: Onderzoek: door zó vaak te wandelen kun je je geheugen verbeteren (ook na je zestigste)
Meer rust tijdens het wandelen
Daarnaast helpt wandelen om je tijdens een gesprek meer ontspannen te voelen. Zeker als je een moeilijk gesprek moet voeren, kan het dus prettig zijn om een stukje te wandelen terwijl je praat. Het is daarbij belangrijk om dit wel in een omgeving te doen waar je je veilig voelt. Dit zorgt er voor volgens Dane McCarrick, docent psychologie aan de Leeds Trinity University, namelijk voor dat je lichaam van ‘vecht- of vlucht’-modus naar ‘rust en verwerking’-modus omschakelt. Hierdoor helpt een wandeling in een vertrouwde omgeving je om te kalmeren.
Minder oogcontact
Als laatste is het voor sommige mensen ook makkelijker om een goed of moeilijk gesprek te voeren tijdens het wandelen doordat je minder oogcontact hoeft te maken, dan wanneer je tegenover iemand aan tafel zit. Veel mensen kijken bij een lastig onderwerp bijvoorbeeld liever naar de grond of in de verte. Tijdens een wandeling valt dat minder op, dan wanneer je recht tegenover iemand zit. Daardoor kan de sfeer tijdens het wandelen meer ontspannen zijn en durf je misschien meer onderwerpen aan te kaarten. Zeker als je last hebt van sociale angst kan een gesprek wandelend voeren ontzettend prettig zijn.
Bron | Stylist
Beeld | Getty Images