Waarom is de batterij van je telefoon sneller leeg als het koud is?
Je hebt het misschien weleens gemerkt: als je in de kou naar buiten gaat, loopt de batterij van je telefoon ineens een stuk sneller leeg dan toen je nog binnen was. Of erger: hij valt plots uit, terwijl je ‘m echt opgeladen had. We leggen je uit hoe dit komt.
En nog belangrijker: dit kun je ertegen doen.
Een telefoon loopt sneller leeg bij kou
Hoe goed een batterij werkt, hangt af van de temperatuur. Elke batterij, ook die in je telefoon, is een chemische reactor. Daarom wordt elektrische energie chemisch opgeslagen. Dat legt prof. dr. Peter Notten, hoogleraar Energy Materials and Devices van de Technische Universiteit Eindhoven, aan RTL Nieuws uit. Net als elke chemische reactie zijn ook de reacties in de batterij afhankelijk van de temperatuur. En daarbij geldt volgens Notten ‘hoe heter, hoe beter’. Oftewel: je telefoon loopt sneller leeg bij kou, omdat de batterij minder goed werkt bij koude omstandigheden. Een iPhone werkt volgens Apple bijvoorbeeld het beste tussen de 0 en 35 graden Celsius. Is het kouder? Dan maakt de telefoon de gebruiksduur tijdelijk korter. Daardoor kan ‘ie soms ook ineens uitvallen.
Je batterij loopt niet echt leeg
Toch is het niet helemaal waar dat een telefoon echt sneller leegloopt bij kou. Dr. Marnix Wagemaker, associatie professor aan de Technische Universiteit Delft, legt aan RTL Nieuws uit dat er niet ineens meer energie wordt verbruikt dan bij warmere temperaturen. De batterij van je telefoon kan door de kou alleen minder snel leveren en het beloofde voltage van het apparaat niet meer opbrengen. Je batterij kan zichzelf daardoor minder goed van stroom voorzien. Hierdoor denkt je batterij dus dat ‘ie leger is dan dat deze daadwerkelijk is. Daarom daalt het batterijpercentage ineens sneller of schakelt ‘ie zichzelf ineens uit.
Lees ook: Zó vaak zou je je telefoon uit moeten zetten
Schadelijk voor je telefoon
Als de batterij van je telefoon bij kou sneller leeg is, hoeft dat niet te betekenen dat ‘ie aan vervanging toe is. In principe kan het bewaren van je telefoon bij een lage temperatuur ook geen slijtage aanrichten. Maar wanneer je je telefoon vaak bij lage temperaturen gebruikt of oplaadt, kan het wel de levensduur van je mobiel verkorten. Op den duur verslijt een batterij altijd, maar bij kou kan dit proces dus wel iets versnellen. Heb je een wat ouder toestel en valt ‘ie zodra het kwik onder nul komt wel heel vaak uit, dan is waarschijnlijk wel tijd voor vervanging.
Houd je telefoon warm
De makkelijkste oplossing om te zorgen dat je telefoon bij kou niet sneller leeg raakt is door ‘m warm te houden. Stop ‘m bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas, in plaats van in je broekzak. En haal ‘m alleen uit die warmte als het echt nodig is.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | RTL Nieuws, NU.nl
Beeld | Getty Images
Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.