Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom lezen we zo graag onze horoscoop? Ook als we er niet in geloven

horoscoop-lezen.jpg

Hoort dagelijks je horoscoop checken ook bij jouw vaste routine? Of geloof je er eigenlijk niet zo in, maar betrap je jezelf er toch op dat je ‘m even snel doorleest? Of je er nou wel of geen waarde aan hecht, onze horoscoop lezen doen we schijnbaar graag. En daar is een reden voor. 

Ondanks alle sceptische meningen blijft de horoscoop een populair onderdeel van veel websites en tijdschriften. Hoe komt dat toch?  

Zoeken naar bevestiging 

Dat we zo graag onze horoscoop lezen heeft volgens psychoanalist Galit Altas te maken met onze drang naar geruststelling en bevestiging. Aan The New York Times legt zij uit dat dit te maken heeft met dat we, voor ons gevoel, vaak in onzekerheid leven. Wanneer we onze horoscoop lezen geeft dat ons de illusie dat er een soort invloed uit geoefend kan worden op alle willekeurige gebeurtenissen in ons leven. Doordat iets door je horoscoop bevestigd wordt lijkt het alsof dingen in je leven niet toevallig gebeuren en kun je je, voor je gevoel, beter voorbereiden op wat er te wachten staat. 

Herkenning 

Daarnaast zou het lezen van je horoscoop je ook een soort gevoel van herkenning geven vertelt Dr. Douglas Moll, Psy.D aan Romper. Horoscopen blijven vaak erg vaag en laten altijd voldoende ruimte over om een bepaalde belofte of uitspraak op je eigen manier te kunnen interpreteren. Hierdoor krijg je telkens het gevoel dat het toch echt over jou gaat. Dat zorgt dus voor herkenning en geeft je een betrouwbaar gevoel. En hierdoor kun je het toch niet laten om af en toe te kijken wat er voor jou in de sterren staat. 

Lees ook: Dit is waarom je horoscoop bijna altijd klopt

Placebo-effect

Of je er in gelooft of niet, wanneer je in je horoscoop leest dat je de liefde van je leven snel gaat ontmoeten of een financiële meevaller krijgt, dan is dat natuurlijk best leuk. Vandaar dat horoscopen vaak redelijk positief worden ingestoken, gaat er iets mis in je leven, dan zal dat volgens je horoscoop vaak juist leiden tot iets beters. Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral bij positieve beschrijvingen zichzelf vaker herkennen. Deze positieve, maar ook redelijk loze, beloftes creëren een placebo-effect. Je voelt je net iets beter of je raakt er simpelweg gewoon nieuwsgierig door. Daardoor kan je het toch niet laten om af en toe toch die horoscoop te lezen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron|Romper, New York Times, Famme
Beeld|iStock

Ook interessant