hitte nederland Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom hitte in Nederland vaak warmer aanvoelt dan op vakantie

Op een strandbedje aan de Italiaanse kust hebben maar weinig Nederlanders moeite met dertig graden. Eenmaal terug in Nederland voelt diezelfde temperatuur ineens een stuk warmer en heftiger dan op vakantie. Hoe komt dat?

Met luchtvochtigheid heeft het blijkbaar weinig te maken.

Hoge luchtvochtigheid

Lekker hoor, die tropische temperaturen op vakantie. Maar in Nederland vinden veel mensen het maar heet, klam en benauwd. Hoe kan het dat hitte in Nederland zoveel warmer aanvoelt dan in het buitenland? Vaak wordt gedacht dat luchtvochtigheid daarbij een rol speelt, maar dat is volgens weerman Jan Visser niet het geval. De combinatie tussen heel hoge luchtvochtigheid en heel hoge temperaturen komt hier maar weinig voor. “Als het in Spanje bewolkt wordt op een warme dag, voelt het net zo drukkend als hier”, vertelt hij tegen NH Nieuws.

Bijna windstil

Ook zijn toeristen vaak op plekken te vinden waar het flink waait, zoals de Griekse eilanden en de Spaanse kust. “De stevige wind maakt het een stuk aangenamer. Als we in Nederland 35 graden halen is het meestal bijna windstil”, legt meteoroloog Jaco van Wezel uit aan Libelle. “Anders komen de temperaturen in Nederland nooit tot zulke hoge waarden.” Landen als Spanje en Griekenland, waar tropische temperaturen regelmatig voorkomen, zijn ook ingericht op de warmte. Zo wonen mensen vaak in witgepleisterde huizen met weinig of kleine ramen, waardoor het binnen een stuk koeler blijft.

Andere leefstijl

Tot slot speelt onze manier van leven een rol. Als je op een zomerse dag in het zwembad ligt, is het prima toeven. Maar wanneer je met tropische temperaturen aan het werk bent, in de file staat of het huis schoonmaakt, is die hitte een stuk heftiger. “Als je in Spanje op vakantie bent dan hoef je niks, je kan gewoon genieten van je vakantie”, vertelt Jan. “Hier in Nederland moet er nog van alles, waardoor je je druk gaat maken en het nog warmer aanvoelt.” Bovendien zijn Spanjaarden gewend aan de hitte en doen ze het op de heetste momenten van de dag wat rustiger aan.

Bron | NH Nieuws, Libelle

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden