Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom het netje om vetbollen gevaarlijk kan zijn voor vogels

Vogels zijn maar wat blij met het vogelvoer dat wij in de herfst en winter ophangen of neerleggen. Maar koop je vetbollen uit de winkel? Dan moet je oppassen. 

Vogels kunnen namelijk verstrikt raken in het netje eromheen, dat vaak van plastic is.

Vetbollen gevaarlijk voor vogels

Veel vetbollen die in de winkels liggen, hebben een netje eromheen. En veel mensen hangen de vetbol vervolgens met netje en al in de tuin of op het balkon. Maar vogels, met name meesjes, kunnen erin verstrikt raken met hun pootjes, snavels of vleugels, waarna ze zelfs kunnen sterven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zelf vetbollen maken

De Vogelbescherming adviseert daarom om de vetbollen gewoon zelf te maken. Dat is veel makkelijker dan je misschien denkt. Hier lees je stap voor stap hoe. Zo kun je ze maken van rundervet en zonnebloemzaden. Zorg ervoor dat de pitten en zaden klein genoeg zijn voor kleine vogels. Verder adviseert de Vogelbescherming om geen producten met zout erin te doen. En ook geen boter of margarine, omdat dit laxerend werkt.

Voederhuisje

Geen zin om de vetbollen zelf te maken? Haal de vetbol die je hebt gekocht dan uit het netje en stop 'm in een voederhuisje of silo. Dit zijn vetbolhouders van metaal, kunststof of hout waar vogels niet in verstrikt kunnen raken. Op de site van de Vogelbescherming zijn ze al vanaf vier euro te koop. Of neem een kijkje op Bol.com, waar onder meer dit exemplaar wordt verkocht:

Bron | Vogelbescherming

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden