Margriet logo
Waarom het juist goed is om géén goede voornemens te hebben Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het juist goed is om géén goede voornemens te hebben

Een nieuw jaar betekent voor velen een frisse start. 365 nieuwe kansen om doelen te behalen, nieuwe dingen te leren en oude patronen te doorbreken. Goede voornemens worden en masse zeer optimistisch neergepend, maar wist je dat het juist ook goed kan zijn om helemaal níet aan deze voornemens te doen?

Het opstellen van dergelijke doelen kan namelijk juist averechts werken, merkt ook journalist Anne-Flore Muller.

Averechtse aanpak

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: aan goede voornemens doe ik niet. Dat is niet altijd zo geweest, want ook ik startte iedere 1 januari met een heel boekwerk aan dingen die ik wilde veranderen dat jaar. Fitter worden, meer literatuur lezen, nog gezonder eten en ook op carrière gebied stelde ik altijd een heel scala aan doelen op. Dit voelde altijd erg goed, maar die doelen behalen? Dat lukte vrijwel nooit. Al na een paar weken gooide ik de handdoek in de ring, om met een teleurgesteld gevoel over te blijven.

Anti goede voornemens

Inmiddels heb ik de goede voornemens met een groot handgebaar de deur uit gebonjourd. Als ik iets wil veranderen en dat ook echt wíl, dan doe ik het gelijk. Niet langer wacht ik op maandag of op een nieuw jaar, maar probeer ik gewoon zo snel mogelijk te starten met hetgeen dat ik veranderen wil. Toch wordt er dikwijls gek gereageerd als ik stel niet aan goede voornemens te doen. Het lijkt ingebakken in de maatschappij te zijn, dat ze hand in hand gaan met een nieuw jaar.

Vrede met tekortkomingen

Amrah van Til, psycholoog bij praktijk In Verbinding, stelt dat het inderdaad juist averechts kan werken om doelen neer te pennen met ingang van een nieuw jaar. “Vooral als het dingen zijn die relatief ver van je vandaan liggen. Vaak willen mensen dingen veranderen die niet in hun aard liggen, en dat werkt dus alleen maar tegen je. Ikzelf zou bijvoorbeeld attenter willen zijn en vaker zomaar een kaartje willen sturen, maar inmiddels weet ik dat dit gewoon niet bij mij past”, vertelt ze. Volgens haar is vrede hebben met dergelijke ‘tekortkomingen’ dan ook beter dan ze geforceerd proberen te veranderen.

Lees ook:
Goede voornemens? Déze sterrenbeelden houden zich er meestal niet aan

Honderd dagen doorzetten

Amrah legt uit: “Vaak worden doelen te groot gemaakt, niet concreet genoeg opgeschreven en passen ze ook niet bij degene. Je kan wel een goed voornemen hebben, maar het belangrijkste is dit ook daadwerkelijk vol te houden zodat het een gewoonte wordt. Om iets daadwerkelijk te veranderen moet je honderd dagen doorzetten, maar voornemens worden vrijwel nooit zolang volgehouden. En daarom zie je dat het niet werkt op de lange duur.”

Controle

Ze vertelt dat goede voornemens in feite voornamelijk over controle gaan. “Stoppen met roken kan iedere dag, maar het gevoel dat je op een bepaalde tijd gaat starten geeft een fijn gevoel. Het heeft te maken met controle, en het starten per een bepaalde datum kan dit gevoel van controle oproepen. Het geeft de illusie dat je controle hebt over de zaak, terwijl dit in feite natuurlijk niet zo is.”

Weerstand

Wil je iets veranderen? Dan is de reden waaróm je dit wil doen volgens Amrah het belangrijkste. “Een nieuw jaar kan een frisse start zijn, maar je eigen motivatie is het belangrijkst. Waarom wil je het, en wil je het echt?”. Ze legt uit: “Zodra de druk erbij komt kijken dat het nú moet, dan krijg je veel meer weerstand. En dan komt het dus ook niet echt uit jezelf maar meer vanuit een druk van buitenaf. Je krijgt meer focus op het probleem, zoals bijvoorbeeld overgewicht hebben, in plaats van het doel, zoals bijvoorbeeld gezonder worden.”

Intrinsieke motivatie

De intrinsieke motivatie, de motivatie vanuit jezelf, daar gaat het dus om. En deze kun je iedere dag van het jaar voelen. “Het is oké om geen voornemens te hebben. Als die motivatie er echt al is, hoef je namelijk helemaal niet te starten in het nieuwe jaar. Want dan wil je het echt, en dan wil je dus gewoon starten op het moment dat je het voelt”, besluit Amrah van Til.

Beeld | Getty Images

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden