null Beeld

Waarom het helemaal niet erg is om soms even lekker te niksen

Nog een wasje draaien, een sportles volgen via internet of lekker borrelen met vriendinnen via Skype: ook in deze coronatijd kunnen we nog genóeg bedenken om te doen. Maar wist je dat het ook belangrijk is om je soms echt even lekker te vervelen? Aan niksen blijken namelijk heel wat voordelen te zitten.

En dan bedoelen we écht niks doen, dus ook geen lezen, door je telefoon scrollen of televisie kijken.

Niksen

Misschien ben jij iemand die liever altijd met iets bezig is en alleen het idee om even te niksen al heel saai vindt. Toch zijn je hersenen het daar (onbewust) helemaal niet mee eens. Je brein vindt het heerlijk als jij je verveelt, omdat je hersenen dan eindelijk eens hun eigen gang kunnen gaan. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt zo. Je hersenen zijn als je altijd maar druk, constant bezig met het verwerken van prikkels. Als jij even niks doet, kunnen je hersenen bijkomen en zich ontspannen. Neurowetenschapper Caroline Leaf vertelt aan de Britse Glamour dat je hersenen dan eigenlijk een reset krijgen en opnieuw opgestart worden, net als dat je dat af en toe bij een computer doet.

Lees ook: Deze tien gewoontes kun je beter aanhouden, zélfs als je niet naar buiten gaat

Creatiever

Na zo’n tijdje niksen zul je merken dat je een stuk creatiever bent en meer vindingrijk zult zijn. Psycholoog Stefan van der Stigchel zegt in de Volkskrant dat dat komt omdat je hersenen na zo’n reset overschakelen op dagdromen en introspectie. Dan kom je dus sneller op verrassende en vernieuwende gedachten.

Aanleren

Maar hoe doe je dat dan, niksen? Onze telefoon biedt altijd wel wat vermaak, er is genoeg te zien op televisie en er is ook áltijd nog wel een boek dat je nog niet gelezen hebt. Dat moet je jezelf aanleren, zegt Leaf. Probeer gewoon af en toe je telefoon te laten liggen, en lekker te ontspannen zónder prikkels. En nee, je hoeft je echt niet de hele coronaperiode te gaan vervelen. Maar zo af en toe even niks doen zal jezelf én je hersenen waarschijnlijk goed doen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VIVA, Glamour UK

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden