Margriet logo
spelen als een kind Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het gezond is om vaker te spelen als een kind

Van kleding en televisieprogramma’s tot muziek en spelletjes: we blikken graag terug op fijne herinneringen uit onze jeugd. Het geeft ons een nostalgisch gevoel. En wat blijkt? Het terugbrengen van kinderlijke gewoontes en activiteiten maakt je gelukkiger en creatiever.

Goed excuus om je wat vaker als een kind te gedragen.

Jeugd herontdekken

‘Kidulting’, zoals het populaire fenomeen genoemd wordt, is het nabootsen van jeugdherinneringen door mee te doen aan kinderlijke activiteiten. Het aantal ‘kidults’ – volwassenen die activiteiten of gewoontes uit hun jeugd herontdekken – nam sinds de coronapandemie flink toe. In die periode werd in de Verenigde Staten enorm veel geld uitgegeven aan speelgoed. Wat bleek later uit een enquête van een Amerikaanse brancheorganisatie? 58 procent van de volwassenen kocht het speelgoed niet voor hun (klein)kinderen, maar voor zichzelf. Waarschijnlijk speelde de combinatie van coronamaatregelen en verveling een grote rol bij die behoefte aan jeugdsentiment. Ook nu alle maatregelen zijn opgeheven, blijft kidulting populair. Niet gek, want het terugbrengen van die nostalgie draagt bij aan een goed humeur en helpt je te ontspannen.

Nostalgie is gezond

Kinderlijke activiteiten, zoals fietsen, spelletjes op straat of een verkleedpartij, worden door volwassenen vaak gezien als hét voorbeeld van vrijheid, plezier en genot. Herinneringen aan die tijd brengen een warm gevoel met zich mee, waardoor stress of angst over je verantwoordelijkheid als volwassene wat meer naar de achtergrond verdwijnen. “Kidulting geeft ons de mogelijkheid om terug te keren naar simpeler tijden die ons gelukkig maakten, al is het maar voor een paar momenten of uren”, vertelt klinisch psycholoog Carla Marie Manly aan Well + Good. Volgens Nicole Booz, auteur van The Kidult Handbook, werkt nostalgie troostend. “Volwassenen die herinneringen ophalen uit hun jeugd denken terug aan een tijd waarin ze zich veilig voelden, en waarin ze nog een heel leven voor zich hadden.” Zelfs als je soms met een vervelend gevoel terugkijkt op je kindertijd, kan een gelukkige herinnering je humeur een oppepper geven.

Spelen als een kind

Het terugdenken aan vroeger is dus leuk en gezond – lees de herinneringen van onze lezeressen maar eens, over oude boeken en snoepjes van vroeger – maar het spelen als een kind des te meer. Speelsheid in volwassenen heeft een positief effect op onze mentale gezondheid. “Spelen op elke leeftijd helpt te voorkomen dat we vastlopen in onze manier van doen”, legt klinisch psycholoog Trish Phillips uit. “Het toevoegen van spel verhoogt spontaniteit, maakt gelukshormonen aan en helpt ons zelfs om helderder na te denken.” Bovendien laat je een bepaalde focus los, die je normaal gebruikt bij het uitvoeren van taken, waardoor je gedachten wat meer afdwalen en je creativiteit stimuleert. Dus schaf een paar rolschaatsen aan, haal een oude doos LEGO tevoorschijn, bezoek een pretpark of speel een spelletje van vroeger. Nog leuker: doe het met een vriendin of familielid. Samen spelen en terugblikken op jeugdherinneringen schept een band.

Bron | Well + Good, Huffington Post

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden