Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je beter herbruikbare mondkapjes kunt gebruiken

waarom-je-beter-herbruikbare-mondkapjes-kunt-gebruiken.jpg

Op bepaalde plekken ontkom je er niet aan om een mondkapje te gebruiken. Maar kun je nu beter een herbruikbaar mondkapje gebruiken of een wegwerp mondkapje? Wij leggen je hier uit waarom herbruikbare mondkapjes eigenlijk het beste zijn.

Voor je gezondheid zal het niet heel veel uitmaken of je een herbruikbaar mondkapje draagt of een wegwerp mondkapje, maar voor het milieu wel degelijk.

Herbruikbare versus wegwerp mondkapjes

Een herbruikbaar mondkapje hoor je na één keer dragen te wassen en kun je dan vervolgens de volgende dag weer dragen. Bij een wegwerp mondkapje is dit een ander verhaal: deze hoor je namelijk na één keer dragen al weg te gooien. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld vijf dagen in de week met het openbaar vervoer naar kantoor reist, je vijf mondkapjes verbruikt. Als iedereen op de wereld wegwerp mondkapjes zou dragen, dan kan dat voor een groot milieuprobleem zorgen.

Lees ook: Een mondkapje op in de regen? Let dan hier op

Waarom zijn wegwerp mondkapjes zo slecht?

Wegwerp mondkapjes zijn gemaakt van thermoplastic wat niet kan worden gerecycled en ook niet volledig biologisch kan worden afgebroken. Als je ze bij het afval gooit dan worden ze verbrand, maar er zijn helaas ook veel mensen die ze in de natuur weggooien. Door de invoer van een mondkapjesplicht op sommige plekken is er dan ook een grote toename aan plastic afval. Volgens de organisatie ‘Save The Reef’ vervuilen veel mondkapjes momenteel onze stranden, oceanen en rivieren en raken vogels, dieren en zeedieren erin verstrikt. Het is daarom veel beter voor het milieu om herbruikbare mondkapjes te gebruiken.

Hoe moet je een wegwerp mondkapje weggooien?

Uit een Instagram-poll van Margriet blijkt dat 59 procent van de mensen voor het gebruik van herbruikbare mondkapjes is en 41 procent voor het gebruik van wegwerp mondkapjes. Hoewel er dus meer mensen zijn die herbruikbare kapjes gebruiken, zijn er nog steeds veel mensen die voor de wegwerpvariant gaan. Als je een wegwerp mondkapje draagt is het belangrijk om deze op de juiste manier weg te gooien. Spoel wegwerp mondkapjes nóóit door de wc en gooi ze ook niet in een plastic- of papierbak. Ze horen namelijk altijd bij het restafval, ongeacht het materiaal waar het van gemaakt is. Wat ook verstandig is, is om het touwtje van je mondkapje eraf te knippen voordat je deze in de prullenbak gooit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ecowijs, Instagram
Beeld | iStock

Ook interessant