Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom heeft de een rood haar en de ander niet?

waarom-heeft-de-een-rood-haar-en-de-ander-niet.jpg

Mensen met rood haar mogen trots zijn: deze prachtige haarkleur komt namelijk niet vaak voor. Maar wat zorgt er nu precies voor dat de een geboren wordt met een bos rode lokken en de ander niet?

Volgens Hoofd genoomdiagnostiek Erik Sistermans is dat een nogal ingewikkeld verhaal.

Ontbreken van bepaald stofje

Volgens de specialist in de erfelijkheidsleer kunnen mensen met rood haar een bepaald stofje niet aanmaken wat nodig is voor blond of bruin haar. “In het gen dat de haarkleur bepaalt, is lang geleden spontaan iets kapot gegaan”, zo vertelt hij in een interview met het Noordhollands Dagblad. Hoe dit precies werkt met het gen en die stofjes kan hij wel uitleggen, maar waar de veranderingen vandaan komen, is een ander verhaal. “Dat weet niemand”, aldus Sistermans.

Lees ook: Heb je rood haar? Met déze tips laat je het nog meer stralen

Wanneer krijg je rood haar?

Het gen MC1R is het recept voor blond of bruin haar. Als dit het niet meer doet, dan krijg je rood haar. Dat betekent dat als allebei je ouders een verandering in MC1-R hebben geërfd, jij rood haar krijgt. “Voor rood hoofdhaar moeten de genen van allebei de ouders kapot zijn, voor een baard is dat minder relevant”, zo weet Sistermans uit eigen ervaring. Hij heet namelijk rode haren in zijn baard maar niet op zijn hoofd. “Ik heb sowieso niet zoveel haren. Maar ben dus wel drager, mijn vader had rood haar.”

Zeldzaam

Dat rood haar zo zeldzaam is, heeft dus te maken met het feit dat mensen het pas krijgen als beide ouders drager zijn. “Het is een van de verschillen tussen mensen, net als krullen of steil haar.” Als zich mutaties voordoen in ons erfelijk materiaal, treedt er natuurlijke selectie op. “Mutaties waar je ziek van wordt, worden zo uitgeselecteerd. Er is een theorie, maar niet meer dan dat, dat roodharigheid eruit wordt geselecteerd in landen waar veel zon is, omdat roodharigen sneller verbranden in de zon. In noordelijke landen zou die selectie minder zijn, wat verklaart dat de percentages roodharigen daar hoger zijn.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Noordhollands Dagblad
Beeld | iStock

Ook interessant