Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Aha: dit is waarom we handgebaren maken tijdens het praten

aha-dit-is-dus-waarom-we-handgebaren-maken-tijdens-het-praten.jpg

Als je erop let, valt het je snel op: tijdens het praten maken veel van ons héél wat handgebaren. Ze kunnen allerlei dingen betekenen, van welke emoties je hebt tot hoe groot iets eigenlijk is. Maar waarom maken we die handgebaren toch als we aan het praten zijn?

Wij leggen het je uit.

Handgebaren tijdens het praten

Er zijn verschillende soorten handgebaren die we maken tijdens het praten. Je kunt denken aan grote dingen, zoals wijzen (de ander volgt dan automatisch jouw vinger) of een drinkgebaar om aan te geven dat je gisteren iets te diep in het glaasje gekeken hebt. Deze gebaren illustreren wat jij aan het vertellen bent.

Maar daarnaast zijn er ook zogenoemde beat gestures, legt David Peeters, communicatie- en cognitieonderzoeker aan Tilburg University, uit aan Quest. Daarmee kun je als spreker aangeven waar jij de nadruk op wil leggen. Iets waar politici bijvoorbeeld heel goed in getraind zijn.

Door gebaren kom je overtuigender over

En het is niet voor niets dat politici zo veel van die beat gestures gebruiken. Ze hebben namelijk een aantal voordelen. Door handgebaren te maken bij bepaalde woorden tijdens het praten, leg je de nadruk op die onderdelen van een zin. Omdat we de combinatie van een gebaar en een woord beter onthouden, zullen we daarom de belangrijkste onderdelen van een boodschap minder snel vergeten. Ook kom je door handgebaren overtuigender én vertrouwder over; dus dat is helemaal mooi meegenomen.

Lees ook:
Let er maar eens op: dit is wat je zithouding zegt over je persoonlijkheid

Je moedertaal

Ten slotte nog iets grappigs, als het komt tot handgebaren tijdens het praten. Uit een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is gebleken dat je moedertaal effect heeft op welke en het aantal handgebaren dat je gebruikt. Zo springen de Italianen en Fransen er met kop en schouders bovenuit als het gaat om handgebaren gebruiken. Ze gebruiken niet zo gek meer dan wij in Nederland, wat misschien een verrassing is. Maar wij dénken dat ze er meer maken, omdat ze hun handgebaren veel groter en uitbundiger laten zien. Daardoor valt het natuurlijk extra op.

Daarnaast kwam in het onderzoek ook naar voren dat het land waar je bent opgegroeid effect kan hebben op welke gebaren je gebruikt. En als je niet oppast, kun je daar best de mist mee ingaan en compleet verkeerd overkomen in andere landen. Bijzonder toch, hoe zoiets normaals voor ons zó anders kan zijn per cultuur?

Bron | Quest, Happinez, NEMO Kennislink
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant