Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Onderzoekers: dít is vaak de reden achter gemene reacties op social media

ntmrox16s0ht_selected_wide_1200.jpg

Je hoeft meestal maar heel even door je social media-pagina’s heen te scrollen, en je ziet vanzelf negatieve en gemene comments. Maar waarom laten sommige mensen eigenlijk zo vaak gemene reacties achter op social media?

Volgens specialisten heeft dat vooral te maken met ontevredenheid over hun offline leven.

Geen goede relaties

Mensen die constant gemene opmerkingen achterlaten online – zogenaamde internet trolls – kunnen meestal geen goede relaties vormen in hun leven weg van het internet. Dat zegt gedragspsycholoog Jo Hemmings zegt tegen Hello Magazine. Misschien verwacht je dan dat het gaat om zielige, eenzame en bittere personen die de hele dag overal op reageren, maar dat is volgens de specialist zeker niet zo. Ook mensen die op het eerste gezicht misschien een heel normaal leven leiden, kunnen op het internet een échte pester zijn. Dus ook getrouwde vrouwen met kinderen of echte carrièrevrouwen. Waarom ze dan zo negatief zijn online? Meestal omdat ze geen goede balans hebben in hun leven, en zich niet gerespecteerd voelen door familie, hun kinderen of partner.  

Lees ook: Zó veel tijd op social media doorbrengen kan voor slaapproblemen zorgen

Hooligans

Doordat ze zich niet geaccepteerd en gerespecteerd voelen, krijgen ze een gebrek aan zelfbewustzijn. Daardoor denken ze niet aan de gevolgen die hun acties kunnen hebben. Combineer dat met de relatieve anonimiteit online, en een troll is geboren. Het is volgens Hemmings te vergelijken met mensen die in een grote groep dingen doen die ze alleen niet zouden doen. Denk dan bijvoorbeeld aan hooligans bij een voetbalwedstrijd. Door de anonimiteit en de bescherming van de groep, lijken sociale normen en waarden ineens niet meer te gelden. Als ze alleen zouden zijn en zich minder anoniem voelden, zouden ze veel minder durven. 

Aandacht vragen

Volgens psycholoog Linda Kaye kan het ook gezien worden als een vorm van aandacht vragen. Tegen Hello Magazine zegt ze dat er verschillende redenen voor zijn, soms doen mensen het zelfs gewoon als een vorm van vermaak. Ze willen graag status hebben en aandacht krijgen, en vragen die dus op een negatieve manier. Vooral als ze bijgestaan worden door andere internet trolls op social media, voelen ze zich geaccepteerd en belangrijk, iets wat ze missen in hun dagelijks leven.

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders een van de liefste mensen op het internet zijn?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hello Magazine
Beeld | iStock

Ook interessant