Waarom eten we een tompouce en hoe is de vrijmarkt ontstaan? Vijf feitjes over Koningsdag
Het is weer Koningsdag. Voor veel mensen betekent dat een dagje vrij, en in oranje kleding feest vieren. Maar hoe zit het eigenlijk met de kennis over de verjaardag van de koning? We hebben een paar feitjes over Koningsdag voor je verzameld. Weet jij bijvoorbeeld waarom we een oranje tompouce eten op deze dag?
Van een verboden Koninginnedag tot de vrijmarkt-traditie: ken jij deze vijf feitjes over Koningsdag al?
Koningsdag was Prinsessedag
Tot 2013 vierde we ruim honderd jaar lang Koninginnedag. Sinds de troonafstand van Beatrix en met de komst van Willem-Alexander als nieuwe koning werd de naam van het feest voor het eerst in de geschiedenis veranderd in Koningsdag. Maar voor Koninginnedag had deze feestelijke dag oorspronkelijk een andere naam, namelijk: Prinsessedag. Toen prinses Wilhelmina op 31 augustus 1885 vijf jaar oud werd, besloot een Utrechtse krant dit in het lokale Oranjepark te vieren. De jaren daarna werden er telkens meer van dit soort feesten georganiseerd en zo ontstond Prinsessedag als nationaal feest. Dit was voornamelijk bedoeld voor kinderen. In 1890 veranderde de naam naar Koninginnedag, toen Wilhelmina op elf jarige leeftijd koningin werd.
Koningsdag valt niet altijd op 27 april
Op 27 april is het Koningsdag. Of nou ja, meestal. Als dit namelijk op een zondag valt vieren we het feestje een dag eerder op zaterdag. Dat was de eerste Koningsdag in 2014 het geval en zal opnieuw gebeuren in 2025.
Lees ook: Zo maak je van Koningsdag dit jaar toch nog een feestje
Verboden Koninginnedag
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het ten strengste verboden om Koninginnedag te vieren. De Duitsers wilde daarmee de nationale gevoelens tegengaan. Zo was bijvoorbeeld het dragen van oranje kleding en de vlag uithangen ook verboden.
Vrijmarkt uit protest
De vrijmarkt is voor veel mensen een typische Koningsdag/Koninginnedag-traditie. Vroeg met je kleedje de straat op om een plekje te bemachtigen en je oude spullen te verkopen of al voor de zon op is rondstruinen voor verborgen pareltjes. Gek genoeg is de vrijmarkttraditie op deze dag ooit begonnen om protesten te voorkomen. Toen prinses Beatrix in 1966 met de Duitse Claus von Amsberg trouwde waren veel burgers het hier niet mee eens. Daarom werd er tijdens het huwelijk en op de Koninginnedagen in de jaren daarna geprotesteerd.
In 1971 bedacht Amsterdam een oplossing: mensen verkochten hun spullen voor hun huis, maar nog niet op centrale plekken. Daarom organiseerde ze in het stadcentrum de vrijmarkt, wat de ruimte voor protesten beperkte. En die vrijmarkt bleek zo’n groot succes, dat andere steden dit ook overnamen.
Oranje tompouce op Koningsdag
Voor veel mensen betekent Koningsdag ook minimaal één oranje tompouce eten. Maar waarom eten we eigenlijk tompouces op deze dag? Blijkbaar viert het koningshuis de geboorte van een baby niet alleen met beschuit met muisjes, maar ook met een oranje tompouce. En daar komt de traditie vandaan om er ook op de verjaardag van de koning eentje (of meer) te eten. Bonus weetje: met Koningsdag neemt de verkoop van de tompouces met 600 procent toe.
Bron | Quest, Squla, Dik voor elkaar
Beeld | Getty Images
Margriet 18 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: test je Oranje-kennis, de 12 mooiste wandelroutes van Nederland, een dossier mantelzorg, álles over quarantaine-kittens en puppy's en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.