null Beeld

Waarom er plastic in make-up zit (en wat je kunt doen als je dat niet wilt)

Wist je dat de foundation die je iedere dag op je gezicht smeert of de lipstick die je op je lippen draagt plastic bevat? Het gaat niet om grote stukken, maar om zogenoemde microplastics.

Waarom zitten die in onze make-up?

Kleine deeltjes plastic in make-up

Microplastics zijn kleine deeltjes van 0,5 millimeter of kleiner die aan verzorgingsproducten zoals make-up, shampoos en zonnebrandcrèmes worden toegevoegd om het product beter smeerbaar te maken. Ze zorgen er dus in principe voor dat het product beter werkt. Een shampoo is daardoor bijvoorbeeld makkelijker uit te spoelen en een deodorant werkt er beter door. Ook worden ze aan producten toegevoegd voor de speciale scrubfunctie. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij tandpasta en bodyscrubs. Deze microdeeltjes worden ook wel microbeads genoemd.

Microbeads verdwijnen uit producten

Een vreemd idee om je tanden met plastic te poetsen, toch? Gelukkig heeft de Europese cosmetica-industrie besloten om microbeads uit een hoop producten te verwijderen. Natuurlijk kan dit niet allemaal in één keer gedaan worden. Maar in 2020 moeten ze in principe allemaal verdwenen zijn. In producten waar geen plastic deeltjes meer in zitten, worden deze microbeads vervangen door natuurlijke ingrediënten zoals vruchtenpitten, zand, gemalen bamboe en chilizaden.

Plastic komt in water terecht

Het grote nadeel van deze microscopische stukjes is dat ze na het afspoelen in het water terechtkomen. Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is de cosmeticawereld schuldig aan 0,3 procent (35.000 ton) van het totale aantal plastic in de zeeën en oceanen op de wereld. Alhoewel 0,3 procent niet veel lijkt, is natuurlijk iedere vorm van 'plasticdumping' er één te veel.

Plastic op onze lippen

Daarnaast moeten we natuurlijk ook niet vergeten dat het letterlijk smeren van plastic op je lippen geen fijne gedachte is. Helaas zijn er nog te weinig onderzoeksresultaten bekend om te concluderen dat de minuscule stukjes plastic die wij (in sommige gevallen dagelijks) binnenkrijgen schadelijk voor ons zijn. Desalniettemin is het belangrijk dat de cosmetica-industrie er alles aan blijft doen om de volledige lijn verzorgingsproducten plasticvrij te maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Product zonder plastic

Kies je toch liever voor een product zónder plastic? Op de ingrediëntenlijst van producten valt vaak af te lezen of er polymeren inzitten of niet. Niet iedere vorm van polymeren schijnt plastic te zijn, maar de kans zit er wel in. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? De Plastic Soup Foundation heeft een lijst opgesteld waar alle 550 polymeren die plastic bevatten opstaan.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden