null Beeld

Waarom een glas wijn altijd maar halfvol wordt ingeschonken

Thuis schenken we gerust ons glas wijn helemaal vol. Maar wanneer je het in een restaurant bestelt, dan schenken ze je glas vaak maar halfvol. Waarom is dat eigenlijk zo? Is dat uit zuinigheid of zit er een andere reden achter?

Wij leggen het je hier uit.

Waarom wordt een glas wijn maar halfvolingeschonken?

Het is natuurlijk voor een restaurant veel goedkoper om je glas niet helemaal vol te schenken. Toch is dit niet de reden dat glazen wijn altijd maar voor de helft worden ingeschonken. Het is juist voor jouw smaakbeleving beter dat het glas niet helemaal vol is. Zo blijft er nog voldoende ruimte over om de drank rond te draaien in het glas. Er komt dan lucht bij die ervoor zorgt dat de aroma’s in de wijn vrij komen. Hierdoor smaakt jouw wijn stukken beter dan wanneer deze helemaal zou zijn volgeschonken.

Lees ook

Rood, wit of rosé: van welke wijnsoort krijgt je ergste kater?

Verschil per wijnsoort

En wist je trouwens dat het per wijnsoort ook nog kan verschillen hoeveel je ervan krijgt? Voor elke wijnsoort bestaat er namelijk een ‘ideale hoeveelheid’. Zo horen witte wijn en rosé eigenlijk tot net boven het breedste gedeelte van het glas te worden ingeschonken en rode wijn er nét onder. Dessertwijn en zoete wijn schenk je juist tot het punt dat het glas breder wordt en wijn met bubbeltjes juist tot waar het glas smaller begint te worden.

Andere regels in het buitenland

In het buitenland hebben ze overigens nog weleens lak aan deze regels. Waardoor het zomaar kan dat je op vakantie wél een vol glas rode wijn krijgt voorgeschoteld, maar in Nederland zijn ze helaas wat zuiniger met de wijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Vriendin

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden