null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom de zomers in Nederland benauwder lijken dan die in andere landen

Het Spaans benauwd krijgen, dat gezegde ken je vast wel. Maar als er íets benauwd kan zijn, dan zijn dat de zomers in Nederland wel. Herken je dat gevoel?

Een hittegolf in Nederland voelt nog drukkender, benauwder en plakkender dan de warmte in bijvoorbeeld Griekenland en Spanje. Hoe komt dat?

Zomers in Nederland benauwder

Je kent vast het begrip gevoelstemperatuur: het kan kouder of warmer aanvoelen dan de daadwerkelijke temperatuur buiten. Dit heeft onder meer te maken met de luchtvochtigheid. Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt doordat afkoelen door verdamping bij een hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.

Als de luchtvochtigheid laag is, zoals vaak in het binnenland van Frankrijk en Spanje, dan verdampt je zweet makkelijker en voelt de warmte vaak juist fijn aan. Maar bij een hoge luchtvochtigheid, zoals in de tropen, verdampt zweet een stuk moeilijker. Nu bevindt Nederland zich natuurlijk niet in de tropen. Maar wij hebben hier mede door een oostenwind in de zomer vaak een hoge luchtvochtigheid. Deze wind brengt namelijk warme en vochtige lucht mee vanaf het Middellandse Zeegebied.

Wind

Als het in Nederland heel warm is, staat er vooral landinwaarts vaak ook geen zuchtje wind. Anders dan op bijvoorbeeld de Griekse eilanden en Curaçao, waar ook met tropische temperaturen de wind zich laat gelden. "Als we in Nederland 35 graden halen is het meestal bijna windstil. Anders komen de temperaturen in Nederland nooit tot zulke hoge waarden", legt meteoroloog Jaco van Wezel uit aan Libelle.nl.

Benauwde huizen

Ook zijn de huizen in Nederland niet echt gemaakt voor hete temperaturen. Anders dan in bijvoorbeeld Griekenland, waar er veel huizen van dikke, witte muren worden gebouwd. Die houden de warmte van de zon goed buiten. En: "In Nederland bouwen we traditioneel huizen met grote ramen. Veel groter dan in andere landen", zegt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, tegen NU.nl. "Daar houden we van, grote ramen om op grijze dagen daglicht te hebben en naar buiten te kijken. Daardoor komt er veel zonlicht binnen, en daarmee warmt het huis snel op." Ook wordt er volgens hem vaak geen zonwering in de bouw meegenomen. We zouden volgens de expert in Nederland veel meer gebruik moeten maken van warmtepompen en vloerkoeling.

Lees ook

Deze apparaten in huis kun je tijdens een hittegolf beter niet gebruiken

Niet gewend aan de hitte

Tot slot kan die extra benauwdheid ook een beetje tussen onze oren zitten. Als je op vakantie bent in het buitenland, ben je over het algemeen de rust zelve. Je stelt je op de warmte in, gaat lekker naar het strand, flaneert over de boulevard, gaat uit eten en doet alles rustig aan. Anders dan in je eigen land, waar je werk gewoon doorgaat en er boodschappen moeten worden gedaan. Bovendien zijn we niet echt aan extreme hitte gewend door ons gematigde zeeklimaat. "Spanjaarden weten dat ze in de zomer op andere tijden moeten werken. Bij ons is dat ongebruikelijk en voor die paar hete dagen per jaar gaan we ons niet aanpassen", zegt meteoroloog Van Wezel hierover tegen Libelle.

Dus: zijn de zomers in Nederland benauwder?

De zomers in Nederland lijken en voelen misschien benauwder, maar zijn het niet. De temperaturen in bijvoorbeeld Griekenland of Spanje zijn met een hittegolf bijvoorbeeld hetzelfde, of misschien zelfs warmer. Maar er zijn dus zeker factoren die de hitte in Nederland flink afzien maken. Kortom: je stelt je dus niet aan, mag de conclusie zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | KNMI, NU.nl, RTL Nieuws, Libelle

Beeld | iStock

null Beeld

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog leesvoer voor op het strand? Of blijf je thuis, maar wil je wel lekker in de vakantiestemming komen? Ga dan snel naar de winkel, waar de nieuwste Margriet Extra op je ligt te wachten. En die staat volledig in het teken van: Zomer! Ook online te bestellen zonder verzendkosten via deze link.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden