null Beeld

Waarom astrologie door de coronacrisis nóg populairder is geworden

Bij Margriet.nl zijn we er dol op:

horoscopen, astrologieweetjes, het uitpluizen van de sterrenbeelden… en we zijn

niet de enige. Waar komt die plotselinge populariteit van astrologie toch vandaan?

Er blijkt een logische verklaring voor te zijn.

Astrologie steeds populairder

Aan alles is te zien dat astrologie hip is. Er is nog nooit zó veel naar woorden als 'Steenbok' en 'Boogschutter' gegoogeld als de afgelopen drie jaar. De astrologieboeken vliegen bij Bol.com de magazijnen uit. Gepersonaliseerde apps als Co-star en The Pattern zijn razend populair. En ook bij Margriet merken we het: onze online horoscoop is al jaren één van de meest bezochte pagina’s op de website. Ook Margriets horoscopennieuwsbrief, waarin je je gepersonaliseerde horoscoop van die dag ontvangt, heeft bijna 40.000 leden.

Op zoek naar houvast

Vooral het afgelopen jaar, tijdens de coronacrisis, is de interesse in astrologie gegroeid. NOS sprak hier Annemarie Foppen over, die onderzoek doet naar godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit. Zij denkt dat er een logische verklaring is voor de groeiende populariteit: "De coronacrisis geeft veel onzekerheid. Mensen raken ziek of verliezen dierbaren om zich heen. Je ziet dat juist dan mensen op zoek gaan naar iets wat houvast kan geven in je leven."

Toegankelijker dan religie

Maar waarom dan niet allemaal massaal naar de kerk of moskee? "Mensen zijn meer op zichzelf gericht en religieuze gemeenschappen zoals kerken worden kleiner. Maar spiritualiteit en de zoektocht naar betekenis in je leven blijft. We zoeken het nu alleen bij dingen die wat toegankelijker zijn en niet al te veel verplichtingen hebben, zoals astrologie." Logisch: je hoeft maar te googelen of een willekeurig tijdschrift open te slaan en je kunt je horoscoop voor die dag, week, maand of zelfs jaar vinden.

Voorspellingen doen

Abigail Marsh, professor in psychologie en neurowetenschap aan Georgetown University, denkt dat er nog een verklaring is voor onze behoefte aan duidelijkheid. “Mensen zoeken een basis voor het doen van voorspellingen, want dat is ook precies wat onze hersenen constant doen. Het zijn een soort voorspel-machines”, legt ze uit aan The Lily. Ons brein verzamelt constant informatie en probeert de logische gevolgen hiervan te overzien. “Als ik dit doe, dan gebeurt er dit. Als ik dit doe, dan gebeurt er iets slechts, maar als ik dit doe, dan gebeurt er iets goeds”, verklaart Marsh de logica van ons brein.

Zelfverzekerder

Het is dan ook niet gek dat onze hersenen, en dus wij, niet blij worden van onzekerheid. En astrologie geeft ons het gevoel dat we wél zekerheid hebben. We willen antwoorden op grote vragen en astrologie kan die ons geven. Dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is, daar lijken we minder om te geven. Volgens astroloog Penny Thornton maakt dat ook niet uit. “Astrologie geeft sturing en helpt je om dingen duidelijker te zien. Na een lezing voelen mensen zich zelfverzekerder om hun eigen beslissingen te maken.” Zoek je ook een beetje helderheid? Bekijk dan vooral je horoscoop van vandaag!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, The Lily

Beeld | Getty Images

Wil jij dagelijks je horoscoop te horen krijgen via je telefoon, tablet of Google Home? Dat kan! Open je Google Assistent app en zeg: ‘Hee Google, ik wil met Margriet praten’, en vraag naar je horoscoop. Zo weet je iedere dag wat de sterren voor jou in petto hebben. Klik hier om direct je horoscoop te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden