Sieraden. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waardevolle spullen naar een pandhuis brengen: zo werkt dat

De hoge inflatie en stijgende energieprijzen voelen we allemaal in de portemonnee. Nu proberen veel mensen nieuwe manieren te verzinnen om aan geld te komen. Daardoor gebeurt het steeds vaker dat gouden sieraden of waardevolle spullen verpand worden. We leggen je uit hoe dat precies in z’n werk gaat.

Misschien heb je er ook weleens aan gedacht om iets te verpanden wanneer je krap bij kas zit.

Massale toestroom naar pandhuizen en goudinkopers

Het loopt storm bij pandhuizen en goudinkopers, meldt RTL Nieuws. Waardevolle spullen worden aan de lopende band verpand om voor wat extra inkomen te zorgen. De laatste tijd komen er ook steeds meer klanten uit de middenklasse langs. Het Nibud maakt zich grote zorgen en ziet dit als een signaal: veel mensen in Nederland zitten in geldnood. Al eerder zag het Nibud dat veel huishoudens financieel met de handen in het haar zitten.

Geld lenen in ruil voor waardevolle spullen

Verpanden: je hebt er waarschijnlijk wel vaker over gehoord. Zoals je misschien wel weet kun je dan geld lenen in ruil voor waardevolle spullen. Soms zijn dat zelfs erfstukken, zoals het gouden horloge dat nog van je opa is geweest. Daar kun je een hele smak geld voor krijgen. Een ander levert bijvoorbeeld zijn spiksplinternieuwe telefoon in. Zo kan de hoge energierekening weer betaald worden. Het kan moeilijk zijn om afstand te doen van je spullen die ook een emotionele waarde hebben. Bij verpanden ben je je spullen gelukkig niet zomaar meteen voor altijd kwijt: je hebt de optie om je waardevolle spullen na een paar weken of maanden weer terug te kopen. Daar komt wel rente bij kijken: elke maand is dat ongeveer 4,5 procent. Als je bang bent om je spullen voorgoed kwijt te raken, is het wel belangrijk dat je het afbetaalt in de periode die je samen hebt afgesproken. Doe je dat niet: dan ben je je spullen helaas wél kwijt.

Waardevolle spullen naar een pandhuis brengen: zo werkt dat

Verpanden is niet hetzelfde als het verkopen van je spullen. Bij het verpanden blijf je eigenaar van de goederen (mits je dus op tijd afbetaalt) en bij het verkopen wordt de koper de nieuwe eigenaar. Je waardevolle spullen krijg je dus gewoon weer terug als je op tijd met het geldbedrag komt. Verpanden is een manier om aan extra geld te komen in tijden van nood. Misschien heb je rekeningen die je niet kan betalen of ander financieel ongemak: dan kan dit dus een tijdelijke oplossing zijn.

Problemen met de energierekening

Op meerdere plekken in Nederland is de stijging van verpande spullen te zien. Misschien ken je Used Products wel. Deze keten zag het aantal verpande goederen het afgelopen half jaar met 34 procent stijgen. Ook bij het Goudwisselkantoor wordt een flinke stijging van 16 procent opgemerkt van verpand goud. Denk daarbij aan mooie horloges en gouden sieraden. Dit wordt gezien als opvallend, omdat het verpanden meestal juist afneemt aan het begin van de zomer. Veel mensen krijgen dan namelijk hun vakantiegeld binnen en hebben niet direct extra geld nodig. Degenen die aankloppen om hun gouden sieraden of waardevolle spullen te verpanden zitten vooral in de problemen door de fikse energierekeningen en de boodschappen die bijna onbetaalbaar lijken geworden.

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden