Woensdag Gehaktdag Beeld Getty
Beeld Getty

Lifestyle

Waar komen 'Woensdag Gehaktdag' en 'Vrijdag Visdag' eigenlijk vandaan?

Als je weer eens moet bedenken wat je moet eten deze week komen misschien de termen Woensdag Gehaktdag en Vrijdag Visdag wel eens voorbij. Maar weet je ook daadwerkelijk waarom we deze termen gebruiken?

Om achter de oorsprong van deze dagen te komen, moeten we terug in de tijd gaan.

Woensdag Gehaktdag

Misschien eet jij nog wel altijd vis op vrijdag, maar ook op andere dagen kun je nu prima genieten van een zalmpje of tonijn. En ook gehakt eten kunnen we zeven dagen in de week in de winkel vinden. Toch was dat vroeger wel anders. Want toentertijd was woensdag daadwerkelijk dé dag dat de mensen gehakt aten. En dit had allemaal te maken met de slagers en hun werkritme.

Slagers kregen elke maandag nieuwe dieren binnen. Deze werden op maandag gelijk geslacht en op dinsdag werden de mooiste stukken van het beest afgehaald. De welbekende restjes van het karkas werden dan op woensdag tot gehakt verwerkt. De vrouwen thuis stonden (letterlijk) in de rij voor een vers bakje gehakt. Maar zonder koelkast in huis, moest het gemalen vlees wel gelijk worden geconsumeerd. Woensdag Gehaktdag dus.

Lees ook: Déze vissoorten kun je beter vaker eten (en deze juist níet)

Prijswinnende slogan

Ondanks dat de slagers en hun gezinnen dus altijd op woensdag een maaltijd met gehakt nuttigden, is de term Woensdag Gehaktdag eigenlijk pas later gekomen. In 1949 kon je 25 gulden winnen als je de beste slogan kon verzinnen. Daar kwam dus Woensdag Gehaktdag uit. Ook voor marketeers was deze uitspraak fijn om mee te stunten. Sindsdien is de term dan ook goed ingeburgerd.

Vrijdag Visdag

Vrijdag Visdag is niet ontstaan omdat vissers restjes van de vangst over hadden. Nee de term Vrijdag Visdag komt oorspronkelijk uit het geloof. In tegenstelling tot nu, was vis vroeger relatief goedkoop. De katholieke kerk vond dat je op vrijdag een beetje rustig aan moest leven. Vlees was in die tijd nog een luxe product, dus wisselden veel katholieken hun vleesje in voor een visje. Het werd als bescheiden gezien en het koste ook nog eens minder geld. Vandaag de dag is dat wel anders.

Bron | Quest

Paulien BergwerffGetty
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden