Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Grappig: dít is waar de term wifi echt voor staat

wifi-naam-betekenis.jpg

Nog even het Nederlandse nieuws checken terwijl je aan het zwembad in een tropisch paradijs ligt, een appje versturen naar je beste vriendin vanuit het vliegtuig of gewoon een mailtje versturen terwijl je databundel op is. Wifi is niet meer weg te denken uit ons leven.

Maar weet je eigenlijk wel waar de term voor staat? De uitkomst is verrassend (én grappig).

Originele naam bekt niet lekker

Je zou misschien denken dat het een afkorting is voor de engelse benaming van een draadloos netwerk. Maar niets is minder waar. Wifi staat namelijk voor… niks. De naam is slechts verzonnen omdat de oorspronkelijke term voor het draadloze internet niet heel lekker bekte.

Naam met een knipoog

Wifi stond (voordat het wereldwijde bekendheid kreeg) namelijk te boek als ‘IEEE 802.11 Direct Sequence. “Voordat we het op de markt wilden brengen, hadden we een naam nodig die iets gebruiksvriendelijker was dan deze,” vertelt Phil Belanger van Wi-Fi Alliance. “We hebben een Brits adviesbureau ingehuurd om iets te verzinnen. Zij kwamen met tien voorstellen waaronder wifi. Het is een knipoog naar de audioterm hi-fi ( afkorting van high fidelity, dat hoge betrouwbaarheid betekent).” Wifi wordt om die reden in andere landen dan ook uitgesproken als ‘waaifaai’ en niet, zoals veel Nederlanders zeggen, als ‘wiefie’.

Volledige benaming

Lang werd daarom gedacht dat wifi zou staan voor wireless fidelity (draadloze betrouwbaarheid). Maar ook dit is volgens Belanger niet echt waar. “De enige reden dat je iets hoort over ‘wireless fidelity’ is dat sommige van mijn collega’s destijds bang waren dat de term niet aan zou slaan als we geen goede uitleg hadden. We hebben toen besloten om de onderkop ‘’The Standard for Wireless Fidelity’ samen met de naam op te nemen. Eigenlijk betekende dat ook niks. Maar het was slechts een onhandige poging om de term wifi extra lading te geven.” Na een jaar besloot het handelsmerk om de onderkop daarom maar te laten vervallen.

Bron| Huffpost
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant