Het dragen van een autogordel op de juiste manier is van levensbelang. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

VVN boos op tv-programma's om onjuist dragen van autogordel

Je gordel omdoen in de auto: een doodgewone dagelijkse handeling waar je niet al te veel bij stilstaat. In tv-programma’s zoals B&B Vol Liefde en Kopen zonder kijken dragen deelnemers hun gordel vaak verkeerd. En juist daardoor kan het gevaarlijk worden tijdens een autorit. Veilig Verkeer Nederland (VVN) is boos over deze beelden op televisie.

VVN wil dat de deelnemers op televisie het goede voorbeeld geven aan de kijkers.

Ophef over autogordels in B&B Vol Liefde

De ophef is ontstaan omdat er deze zomer een aantal populaire programma’s te zien zijn waarin deelnemers hun gordel niet op de juiste manier dragen in de auto. Dat gaat dus bijvoorbeeld om B&B Vol Liefde en Kopen zonder kijken. VVN vindt dat de producenten van deze tv-programma’s beter op moeten letten of deelnemers die gefilmd worden de verkeersregels op de juiste manier opvolgen.

De juiste manier; is er dan ook een verkeerde manier? Ja, zeker. De deelnemers in deze tv-programma’s dragen hun autogordel onder hun oksel. Volgens RTL doen ze dat omdat de zendertjes die ze dragen (om het geluid op te nemen) anders niet goed functioneren. De VVN vindt dit een onzinnige reden, omdat er genoeg programma’s op televisie komen waarbij de gordel wel op de juiste manier gedragen wordt en daarbij geen enkel probleem is met het geluid.

Het belang van het dragen van de autogordel op de juiste manier

Het dragen van de autogordel op de juiste manier is niet alleen in het belang van de deelnemers van B&B Vol Liefde en Kopen zonder kijken. Ook voor de kijkers kan dit schadelijk zijn. De VVN vindt dat de tv-programma’s hiermee het verkeerde voorbeeld geven, terwijl ze juist een voorbeeldfunctie hebben. Het zijn tv-programma’s die torenhoge kijkcijfers hebben. Als je keer op keer op tv ziet dat deelnemers hun autogordel op de verkeerde manier dragen, heeft dit mogelijk een negatieve invloed op het gedrag van kijkers in het verkeer. Denk aan het gezegde: goed voorbeeld, doet goed volgen.

Van levensbelang

Het dragen van een autogordel op de juiste manier is van levensbelang. Veel mensen denken veilig in de auto te zitten als ze hun gordel om hebben. Maar als je hem verkeerd draagt, kan dat gevaarlijke gevolgen hebben als je een ongeluk krijgt. Als je je gordel onder je arm door draagt, kan je romp bijvoorbeeld zomaar naar voren klappen als de airbag in rap tempo tegen je aan komt. Dan kun je je nek breken. Erg belangrijk om je autogordel op de juiste manier te dragen, dus. En het is ook beter voor je portemonnee, want je kunt een flinke boete krijgen (140 euro) als je je gordel niet op de juiste manier draagt óf helemaal niet draagt. Bovendien kan de verzekeringsmaatschappij niet of maar voor een deel uitkeren als je gewond raakt.

Bron | Telegraaf, VVN

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden