Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Déze 8 producten kun je het beste ver uit de buurt van je vulva houden

vulva-schoonmaken.jpg

Heb je last van jeuk en irritatie rond je vulva of vagina? Dat betekent niet per se dat je de boel niet goed schoonhoudt. Sterker nog: dit kan zelfs een teken zijn dat je het down under iets te goed schoonmaakt. Dat lijkt positief, maar daarmee kun je de pH-balans verstoren. Vooral de onderstaande acht producten en ingrediënten kun je beter overslaan bij het schoonmaken van je vulva. 

En hoe moet je je vagina en vulva dan wel schoonmaken?

8 producten waar je je vulva niet mee schoon moet maken

Hoewel het belangrijk is om je vagina en vuvla goed schoon te maken en te verzorgen, is daar maar weinig voor nodig. Je vagina heeft namelijk een zelfreinigend vermogen. Ga je aan de slag met allerlei doucheproducten, dan is je kans groot dat je pH-waarde van je vagina verstoort. Hierdoor ben je minder goed beschermd tegen bacteriën en kun je sneller last krijgen van infecties. En daarbij zijn het vooral déze acht producten en ingrediënten die je beter kunt laten staan:  

1. Zeep

Waarschijnlijk heb je het wel eens gehoord, maar je moet je vulva en vagina nooit schoonmaken met zeep. Hierdoor verstoor je de pH-waarde en kan je last krijgen van irritatie en droogte

2. Parabenen

In veel verzorgingsproducten, zoals douchegel en shampoo, zitten parabenen. Dit wil je niet in de buurt van je vulva hebben, want dit kan huidirritatie en zelfs contacteczeem veroorzaken.

3. Sulfaten

Daarnaast zitten er in veel verzorgingsproducten ook sulfaten. Die zorgen ervoor dat je douchegel of shampoo schuimt. Ook dit kan de huid rond de vulva behoorlijk irriteren. 

4. Parfum

Een lekker geurtje aan je doucheproducten lijkt prettig, maar parfums en synthetische geuren bevatten soms wel honderden chemicaliën, die voor ernstige huidirritatie kunnen zorgen en de pH-waarde van je vaginale gebied kunnen verstoren, waardoor je vatbaarder bent voor een vaginale infectie. 

5. Glycerine

In sommige producten zit het ingrediënt glycerine. Dit is een suikerproduct dat de gistproductie rond je vagina en vulva kan verhogen, waardoor je sneller een schimmelinfectie kunt oplopen. 

6. Minerale olie 

Ook minerale olie in producten kan de pH-waarde verstoren, waardoor je vatbaarder bent voor een infectie. 

7. Conserveringsmiddelen

In sommige producten zitten conserveringsmiddelen, zoals Formaldehyde, die het gebied rond je vulva kunnen irriteren. 

8. Kleurstoffen

Als laatste kunnen verzorgingsproducten kleurstoffen bevatten. Ook die kunnen schadelijk zijn voor de gevoelige huid rond je vulva, waardoor je last kunt krijgen van huidirritatie.

Lees ook: Dít zegt de geur van je vagina over je gezondheid

Hoe maak je je vulva dan wel schoon?

Het is goed om de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproducten eens onder de loep te nemen, om te controleren of de bovenstaande producten hierin zitten. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk met verzorgingsproducten uit de buurt van je vagina te blijven. Je vulva en vagina worden namelijk ook al goed schoon met alleen water, en zo verstoor je de pH-waarde niet. Was je vagina het liefst één keer per dag en blijf vooral met je verzorgingsproducten zo ver mogelijk uit de buurt van de binnenkant van je vagina. Het eigen ecosysteem van je vagina reinigt dit gebied zelf al. 

Bron | Well+Good, Women’s Health
Beeld | Getty Images

Ook interessant