Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít positieve effect heeft het vroegtijdig neerzetten van de kerstboom op je

vroegtijdig-neerzetten-van-je-kerstboom.jpg

Mocht je nog een excuus nodig hebben om de kerstboom deze week al op te tuigen, dan hebben wij de perfecte reden voor je gevonden. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het vroegtijdig neerzetten van de kerstboom je daadwerkelijk gelukkiger maakt.

En als de wetenschap het zegt, dan kun je eigenlijk niet anders dan dit advies opvolgen, toch?

Sterke gevoelens

Maar waarom brengt het optuigen van een kerstboom ons dan zoveel vreugde? Volgens psychoanalyticus Steve McKeown heeft het allemaal te maken met nostalgie. “We leven in een stressvolle wereld en daarom gaan we graag op zoek naar kleine geluksmomentjes. Kerstversiering maakte ons als kind altijd heel gelukkig en roept ook nu nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op. Denk maar aan die ene pop die je kreeg van de kerstman of de gezelschapspelletjes die je als kind bij de open haard speelde”, aldus Steve.

Vroegtijdig neerzetten kerstboom

De psychoanalyticus is er dan ook van overtuigd dat het vroegtijdig neerzetten van de kerstboom een positief effect op je heeft. “Kerstdecoratie vormt dus een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoraties verhoogt de opwinding, waardoor we gelukkiger worden.”

Lees ook: dit is waarom een halve kerstboom de nieuwe trend is

Terug naar je jeugd

Ook psychotherapeut Amy Morin kan zich hierin vinden. “De feestperiode roept een gevoel van nostalgie op. Nostalgie helpt mensen met hun persoonlijke verleden te verbinden en het helpt hen hun identiteit te begrijpen. Voor veel mensen is het vervroegd ophangen van de kerstdecoratie een manier om voor even opnieuw te verbinden met hun jeugd. Misschien zijn de feestdagen wel een herinnering naar een periode wanneer een oude geliefde nog leefde. Of herinnert de kerstboom je er aan hoe het voelde toen je nog in de kerstman geloofde.”

De volgende keer dat je partner je dus vraagt of het echt nodig is om de kerstboom al zo vroeg neer te zetten, heb jij je antwoord klaar!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair.be
Beeld | iStock

Ook interessant