Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Bewezen: nu al je kerstboom neerzetten maakt gelukkiger en dít is waarom

vroeg-kerstversiering-gelukkiger.jpg

Mocht je nog een excuus nodig hebben om de kerstboom deze week al op te tuigen, dan hebben wij de perfecte reden voor je gevonden. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het vroegtijdig ophangen en neerzetten van kerstversiering je daadwerkelijk gelukkiger maakt.

En als de wetenschap het zegt, dan kun je eigenlijk niet anders dan dit advies opvolgen, toch?

Vroeg kerstversiering uit de kast halen maakt gelukkiger door nostalgie

Maar waarom brengt het optuigen van een kerstboom ons dan zo veel vreugde? Volgens psychoanalyticus Steve McKeown heeft het allemaal te maken met nostalgie. “We leven in een stressvolle wereld en daarom gaan we graag op zoek naar kleine geluksmomentjes. Kerstversiering maakte ons als kind altijd heel gelukkig en roept ook nu nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op. Denk maar aan die ene pop die je kreeg van de kerstman of de gezelschapspelletjes die je als kind bij de open haard speelde”, aldus McKeown.

Houvast

De psychoanalyticus is er dan ook van overtuigd dat het vroegtijdig neerzetten van de kerstboom een positief effect op je heeft. “Kerstdecoratie vormt dus een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoraties verhoogt het enthousiasme, waardoor we gelukkiger worden.”

Lees ook:
Eerste kruidnoten nu al in de winkel gespot: altijd lekker of echt te vroeg?

Terug naar je jeugd

Ook psychotherapeut Amy Morin kan zich hierin vinden. Zij wijst eveneens naar de nostalgie die het oproept. “Nostalgie helpt mensen zich met hun persoonlijke verleden te verbinden en hun identiteit te begrijpen. Voor veel mensen is het vroeg ophangen van de kerstversiering een manier om voor even opnieuw te verbinden met hun jeugd. Misschien zijn de feestdagen wel een herinnering aan een periode waarin een oude geliefde nog leefde. Of herinnert de kerstboom je er aan hoe het voelde toen je nog in de kerstman geloofde.”

De volgende keer dat je partner je dus vraagt of het echt nodig is om de kerstboom al zo vroeg neer te zetten, heb jij je antwoord klaar!

Meer lezen over het kopen en versieren van een kerstboom?

Bron | Flair.be
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant