Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Vrijwilliger worden? 3x dit moet je weten

vrijwilliger-worden-3x-hier-moet-je-rekening-mee-houden.jpg

Voor of na je pensioen, parttime of fulltime: vrijwilliger worden kan op allerlei manieren. Het leuke is dat je iets kunt doen wat jij leuk vindt, en je maakt er ook nog eens andere mensen blij mee. Alleen maar voordelen dus. Maar er zijn ook nog dingen waar je op moet letten.

RTL Nieuws vertelt ons welke ‘spelregels’ er zijn als het gaat om vrijwilliger worden, want er zijn een paar ongeschreven regels.

Neem initiatief

Er is ontzettend veel te doen, voor welke club, stichting of organisatie je ook kiest. Als je vrijwilliger wilt worden kies je waarschijnlijk voor iets waar je blij van wordt, en ze zijn daar sowieso al heel blij met jouw komst. Wat ze ook fijn vinden, is als de vrijwilliger zelf initiatief toont. Ga lekker aan de slag, bied je hulp bij van alles aan. Dat wordt echt gewaardeerd.

Lees ook:
Wat lief: Kate Middleton heeft stiekem als vrijwilliger dít werk verricht

Onthoud dat het niet vrijblijvend is

Als je vrijwilliger wilt worden voor bijvoorbeeld een stichting is dat omdat je ervan geniet een ander te helpen. Je doet het met hart en ziel. Maar dat betekent niet dat jouw hulp vrijblijvend zijn. Als je afspreekt om ergens op een bepaalde dag te zijn, moet je er ook zijn – en kun je dus niet last minute besluiten te gaan fietsen, omdat het zulk mooi weer is. Het is simpelweg wel zo netjes om je afspraken na te komen, ook al krijg je er (financieel) niets voor.

Wil je vrijwilliger worden? Bekijk de mogelijkheden goed

Er zijn genoeg mensen die best vrijwilliger zouden willen worden, maar hier (nog) geen tijd voor hebben. Maar wist je dat er organisaties zijn die hun werknemers tijd geven waarin ze vrijwilliger kunnen zijn? Bespreek dus zeker met je baas wat de mogelijkheden zijn, want wellicht kan er meer dan je denkt.

Ook is het goed te weten dat als je een uitkering krijgt en vrijwilliger wilt worden, dat ook mogelijk is – zelfs tegen een klein zakcentje. Van de Belastingdienst mag je 180 per maand of maximaal 1800 per jaar bij elkaar harken met je diensten.

Lees ook:
Vijf redenen waarom ouderen meer waardering verdienen

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant