Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Vraag van de week: ‘Wat moet je weten als je nieuwbouw wilt kopen?’

huis-verkopen.jpg

Mariette (55): “Mijn man en ik willen een nieuwbouwappartement kopen dat nog niet is gebouwd. Welke kosten kunnen we verwachten en wanneer?”

Roeland Hillen is makelaar bij Raad-Huis makelaardij in Abcoude: “Als je een bestaand huis koopt, betaal je de afgesproken prijs in één keer bij de sleuteloverdracht. Bij een nieuwbouwwoning worden de betalingen uitgesmeerd over de bouwperiode. Je sluit geen koopakte, maar een koop-aannemingsovereenkomst die uit twee delen bestaat. De grond betaal je in één keer aan het begin. Ook als je een appartement koopt, betaal je voor de grond. Het tweede deel is voor de aannemer om de bouw te financieren. Dit betaal je vaak in zes tot acht termijnen. Elke keer als er een fase van de bouw is afgerond mag de aannemer een termijn in rekening brengen. De hypotheek voor een nieuwbouwwoning bestaat ook uit twee delen. Het bedrag voor de grond én het bedrag voor de bouw. Dat laatste wordt in een bouwdepot gestort bij je hypotheekverstrekker. Daaruit betaalt die de termijnfacturen van de aannemer. Als je als koper pas instapt als de woning bijna af is, betaal je vaak bouwrente aan de aannemer. Dat komt boven op de prijs voor de grond en het bouwen. Aannemers sluiten vaak zelf een lening af om de nog niet verkochte woning te kunnen bouwen. De rente die ze daarover hebben betaald brengen ze bij de late koper in rekening. Die rente kan flink tegenvallen als je uitgaat van de brochureprijs. Het is wél een bedrag waarover je kunt onderhandelen. Waar je ook rekening mee moet houden zijn de meerkosten voor een andere badkamer of extra stopcontacten. Die lopen vaak hoog op, maar je kunt geen offerte van een ander vragen; de bouwende aannemer moet het doen. En ook hier geldt: hoe later in het proces, hoe duurder. Of zelfs niet meer mogelijk. Bedenk ook dat nieuw opgeleverde woningen vaak zijn afgewerkt met basismaterialen. Op keukens en badkamers wordt vaak beknibbeld, er ligt niets op de vloer en je muren zijn niet gestuukt. Dat kost ook geld. Een voordeel van een gloednieuw huis is de goede isolatie, energiezuinige apparatuur en de SKW-garantie van –meestal- vijf jaar: gaat er iets stuk of gaat de aannemer failliet? Er staat op papier dat het wordt vergoed of afgebouwd. Kom daar maar eens om bij een bestaande woning. Nieuwbouw is over het algemeen ook financieel aantrekkelijk. En voor je sociale contacten is nieuwbouw helemaal goed: kopers van vrije kavels hier in de buurt zijn nu al goede vrienden omdat ze gezamenlijk twee dagen op de stoep van het gemeentehuis hebben gebivakkeerd om zich als eerste in te kunnen schrijven.”

Tekst | Nynke van Zwol
Foto | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-32. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Heerlijk, baby’s die te maken krijgen met nieuwe smaken. Wat gebeurt er als het kleintje in kwestie voor het eerst een avocado proeft? Of te maken krijgt met de friszure smaak van een citroen? In onderstaande video ontdek je hoe de hummeltjes daarop reageren…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant