Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Vraag van de week: “Samenlevingscontract of trouwen, wat is raadzaam?”

niet-echt-verliefd.jpg

Janneke (62): “Mijn vriend en ik willen ons samenzijn vastleggen. Wat is raadzaam: een samenlevingscontract of trouwen?”

Mr. Marjan Kroek: “Aan trouwen zijn veel meer wettelijke regels verbonden dan aan een samenlevingscontract, dat je helemaal zelf kunt vormgeven. Maar wat jullie het best kunnen doen is een persoonlijke keuze en hangt ook af van jullie situatie. Wel is het belangrijk om te weten wát die regels zijn, en de mogelijke consequenties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Veel mensen willen trouwen vanuit een romantisch beeld. Maar het huwelijk is ook een keihard contract, waarbij de regels van de wet strikt worden gevolgd. In principe trouw je in algehele gemeenschap van goederen: alle bezittingen worden van beide partners, óók het huis dat daarvoor van jou was, of de 
schulden die je partner meebrengt. Ook erfenissen en schenkingen, tenzij de schenker of erflater vastlegt voor wie het is. Als je zo niet wilt trouwen, moet je dat vastleggen bij een notaris. Dan trouw je op huwelijkse voorwaarden.
Vanaf 1 januari 2018 verandert de wet: dan worden schenkingen en erfenissen automatisch alleen van de partner die erft of ontvangt. Ook bezittingen en schulden die al van jou waren vóór het huwelijk blijven van jou alleen. Maar bij een huwelijk horen nog veel meer regels die automatisch in werking treden.
Zo hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen, wordt de echtgenoot automatisch erfgenaam en heeft de partner bij een
scheiding recht op partneralimentatie én partnerpensioen.
Nadeel van een samenlevingscontract is dat je alles apart moet vastleggen:
de vader moet zijn kinderen erkennen en dan nog het ouderlijk gezag krijgen, partneralimentatie bij scheiding moet vooraf worden afgesproken, enzovoort. Maar als je trouwt zónder iets vast te leggen zit je vast aan de wet, die strikt is.
Eigenlijk komt het erop neer dat je zowel bij een huwelijk als bij een samen
levingscontract goed moet weten wat je doet. Bij een samenlevingscontract kom je vanzelf bij de notaris terecht. Het gros van de trouwers zien wij niet: als je alleen een burgerlijk huwelijk sluit zonder huwelijkse voorwaarden hoef je niks vast te leggen. Dat is jammer, want niet iedereen is goed op de hoogte van wat het huwelijkscontract inhoudt. Twee in gemeenschap van goederen 
getrouwde zzp’ers kunnen dan behoorlijk schrikken als een van hen failliet gaat en de ander ook aansprakelijk blijkt te zijn. Als ze voor hun huwelijk advies hadden gevraagd aan een notaris hadden ze dat kunnen voorkomen.”
Check nieuwehuwelijksregels.nl voor alles wat er verandert per 1 januari a.s.

Marjan Kroek is notaris en scheidingsbemiddelaar bij Kroek & Van Weert Notariaat en Mediation in Steenwijk, en bestuurslid van
 de vereniging voor 
mediators in het notariaat (VMN) .

Tekst | Nynke van Zwol
Beeld | iStock

M34 coverDit artikel komt uit Margriet 2017-34. Deze editie kun je nabestellen via Magazine.nl.

Lees ook

Bekijk ook

Jurkje gekrompen in de was? Er bestaat een manier om dat op te lossen.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant