Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Is de oven voorverwarmen echt nodig of een beetje overdreven?

oven-voorverwarmen-nodig.jpg

Wanneer je trek hebt lijkt het voorverwarmen van de oven soms eindeloos te duren. Daarnaast vindt de een dat voorwerk zonde van de tijd en overbodig, terwijl een ander erbij zweert. Tijd voor duidelijkheid: is de oven voorverwarmen echt nodig of is dit onzin? 

Is het voorverwarmen van je oven echt nodig?

In veel huishoudens is het een punt van discussie: moet je die oven nou echt zo nodig voorverwarmen, of kan die diepvriespizza ook gewoon in één keer naar binnen? Culinair journalist Karin Luiten, auteur van onder andere Het Grote Ovenhandboek schept duidelijkheid: sommige gerechten gedijen het beste als ze ineens een warmte boost krijgen. Denk bijvoorbeeld aan: pizza, cake, brood en taart. Wanneer je deze etenswaren probeert te verwarmen terwijl je oven nog koud is, dan zullen ze niet knapperig worden. Daarnaast kan de korst verbranden, terwijl de binnenkant ongaar blijft. Aan Quest legt Luiten uit dat alles dat moet rijzen, dus in een voorverwarmde oven moet. 

Een koude oven 

Dat betekent ook dat niet alles in een voorverwarmde oven hoeft. Groentes doen het ook goed in een koude oven. En alles wat urenlang in een oven moet bakken op een niet te hoge temperatuur, bijvoorbeeld suddervlees, doet het goed in een oven die niet is voorverwarmd. Luiten benadrukt daarbij wel dat elke oven anders is, en dat je dus niet blindelings op de knoppen aan de buitenkant moet vertrouwen. De culinair journalist raadt aan om een oventhermometer te gebruiken, om je eigen oven echt goed te leren kennen. 

Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer moderne ovens op de markt die zo snel opwarmen, dat er wel eens wordt beweerd dat voorverwarmen overbodig is geworden. Toch is Luiten het daar niet helemaal mee eens. Voor sommige baksels kan een afwijking van vijf graden al verschil maken, en daarom is de juiste temperatuur van een oven zo ontzettend belangrijk. 

Lees ook: Dit is de betekenis van de symbolen op je oven

Geen verschil in kwaliteit

Er is maar weinig wetenschappelijk bewijs dat een voorverwarmde oven beter zou zijn. Uit een studie uit 1982 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bleek er amper verschil te zitten tussen de kwaliteit van de eindproducten in een voorverwarmde en een niet-voorverwarmde oven. 

Bron | Quest
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant