Voormalige paus emeritus Benedictus XVI overleden
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Voormalige paus emeritus Benedictus XVI overleden

Emeritus paus Benedictus XVI is overleden. Hij is zaterdagochtend op 95-jarige leeftijd gestorven in klooster Mater Ecclesiae in het Vaticaan, waar hij sinds zijn aftreden in 2013 woonde. Hij was de afgelopen dagen ernstig ziek.

Benedictus was de voorganger van de huidige paus Franciscus. Zijn echte naam was Joseph Aloisius Ratzinger.

Overlijden

Het overlijden werd bekendgemaakt door een woordvoerder van het Vaticaan. “Met droefheid deel ik u mee dat emeritus paus Benedictus XVI, is vandaag om 09.34 uur overleden in het Mater Ecclesiae-klooster in het Vaticaan. Verdere informatie volgt zo spoedig mogelijk mogelijk.” Afgelopen woensdag vroeg de huidige paus Franciscus te bidden voor de toen ernstig zieke Benedictus. Hij stond op dat moment onder constant toezicht van doktoren.

Aftreden

Benedictus, geboren in Duitsland werd in 2005 de 265e paus en trad in 2013 af. Hij was de eerste paus sinds zes eeuwen die niet tot aan zijn dood in functie bleef. Hij vertelde dat hij dit deed op verzoek van God. Vanwege zijn toen al hoge leeftijd namen zijn krachten af. Hij was op dat moment 86 jaar oud en kon het zware werk als paus niet meer aan.

Misstanden

Tijdens zijn periode als paus lag de katholieke kerk een aantal keer zwaar onder vuur door schandalen over seksueel misbruik door geestelijken. Hier werd door de kerk niet over gesproken. Als paus zou hij te weinig hebben gedaan om de daders te straffen en het misbruik tegen te gaan. Begin 2022 vroeg hij de slachtoffers om vergeving, maar hij hield vol dat hij geen misstanden heeft verdoezeld.

Uitvaart

Er is nog niets bekendgemaakt over de uitvaart van Benedictus. Zijn biograaf Peter Seewald vertelde twee jaar geleden dat Benedictus na zijn overlijden begraven wil worden in het voormalige graf van Johannes Paulus II, in de crypte onder de Sint-Pieterbasiliek in het Vaticaan.

Bron: AD

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden