Bram Peper lachend op foto Beeld Binnenlands Bestuur
Beeld Binnenlands Bestuur

Voormalig burgemeester en oud-minister Bram Peper overleden

Op 82-jarige leeftijd is voormalig burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse zaken Bram Peper overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag laten weten aan het ANP.

Man van contrasten

Van 1982 tot 1998 was PvdA’er Bram Peper het gezicht van Rotterdam. Na eerst adviseur te zijn van de toenmalige burgemeester Van der Louw, nam hij in 1982 het stokje over. Met 42 jaar was hij één van de jongste burgemeesters van een grote stad. “Bram Peper was een fatsoenlijk en integer man”, aldus schrijver Henk van Osch. Hij schreef in 2010 een biografie over de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken. Hierin lees je zowel het publieke bestaan van Peper als zijn privéleven.

Ontwikkelingen

Peper had ambitieuze plannen voor zijn geliefde Rotterdam en liet eind jaren tachtig een geheel nieuwe skyline aanleggen aan het Weena. “Zijn opvattingen over de sociale vernieuwing en de ontwikkeling van de Kop van Zuid inclusief de bouw van de Erasmusbrug waren vooruitstrevend en hebben enorm bijgedragen aan de huidige kwaliteit van de stad”, zegt huidige Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Bonnetjesaffaire

Als dank voor zijn betrokkenheid en innovatieve ideeën voor de stad, kreeg Peper in 1998 bij zijn afscheid een onderscheiding. Deze leverde hij in 2001 alweer in nadat hij door Radio Rijnmond werd beschuldigd privé-uitgaven te hebben gedeclareerd bij de gemeente. Het zou gaan om 100.000 gulden die hij heeft uitgegeven aan kleding, reizen, etentjes en zijn dienstauto. Het Openbaar Ministerie oordeelde grotendeels in het voordeel van Peper, maar volgens hem had deze toestand hem blijvende reputatieschade gegeven.

Reacties

Naast Aboutaleb laten Mark Rutte en Attje Kuiken via social media weten bedroefd te zijn om het nieuws. Ook de PvdA zegt via Twitter zijn scherpe blik en enorme betrokkenheid te gaan missen.

Bron | RTL Nieuws, AD

Roos ParlevlietBinnenlands Bestuur

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden