Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít opvallende voordeel heeft uitslapen in het weekend

uitslapen-dit-weekend-dit-doet-het-voor-je-mentale-gezondheid.jpg

Begin jij je vrije zaterdag het liefst door uit te slapen? Dan hebben we goed nieuws. Het blijkt namelijk dat in sommige gevallen uitslapen in het weekend een opvallend voordeel heeft voor je mentale gezondheid. Draai je aankomend weekend dus nog lekker een keertje om. 

Toch kun je beter ook weer niet te lang in bed blijven liggen. 

Het voordeel van uitslapen in het weekend op je mentale gezondheid

Gaat jouw wekker elke werkdag vroeg en wil in je weekend een beetje slaap inhalen? Vooral doen. Uitslapen in het weekend zou namelijk goed zijn voor je mentale gezondheid. Uit onderzoek van de Zuid-Koreaanse Yonsei Universiteit blijkt namelijk dat dit het risico op een depressie vermindert. Aan het onderzoek deden 5.500 deelnemers mee, die regelmatig wat slaaptekort hadden tijdens hun werkweek. Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers die in het weekend twee uur extra slaap inhaalden, maar liefst 48 procent minder risico liepen op een depressie. Eén uur langer blijven liggen bleek de kans op een depressie met een derde te verlagen. 

Niet te lang slapen 

Kun jij een gat in de dag slapen als je de wekker niet zet? Je zou misschien denken: hoe langer je uitslaapt, hoe beter. Toch bleek niet het geval te zijn. Deelnemers die langer dan twee uur uitsliepen bleken juist 16 procent meer kans te hebben op een depressie. Dit bevestigt ook een eerder onderzoek uit Zweden uit 2018. Uitslapen is dus prima, maar zet wel een wekker als je uit jezelf pas op zaterdagmiddag wakker wordt. 

Lees ook: Waarom je altijd zo moe bent ná het weekend

Niet inhalen is het best

Het meest positieve effect op je mentale en fysieke welzijn behaal je volgens de onderzoekers als je iedere nacht genoeg slaapt, en het weekend dus niet nodig hebt om extra uurtjes slaap in te halen. Zorg dus dat je ook doordeweeks gemiddeld tussen de zeven en negen uur per nacht slaapt. In dit geval zijn de uitslaapdagen in het weekend niet meer essentieel om je mentale gezondheid een oppepper te geven. 

Bron | Metro
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant