Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Voor het eerst alleen op reis? Zeven succestips!

vrouw-staat-in-tram.jpg

Samen reizen kan heerlijk zijn, maar een reis alleen is voor veel mensen ook het recept voor de perfecte vakantie. Je hoeft geen rekening te houden met een reispartner, kan helemaal tot jezelf komen en vaak ontmoet je, juist op zo’n reis alleen, interessante mensen. Staat ‘een reis maken in je eentje’ hoog op je verlanglijstje, maar vind je het nog spannend? Hier zijn wat tips voor een ontspannen reis.

Onderzoek vooraf

Onderzoek is de sleutel tot succes. Zeker als je alleen op reis gaat en je je niet meteen verloren wilt voelen op een nieuwe plek, haal je het meeste uit je trip als je van tevoren een beetje research doet. Heb je musea op je lijst staan? Zorg dan dat je weet wanneer ze open zijn, zodat je zo efficiënt mogelijk je tijd kunt vullen. Hetzelfde geldt voor een yogales of taalcursus. En zorg dat je weet hoe je makkelijk kunt reizen in de stad. Ook ’s avonds laat. In Londen stopt de metro bijvoorbeeld om middernacht en gaat iedereen met een taxi of nachtbus.

Een gepland begin

Boek je slaapplaats vooruit. Dat hoeft echt niet voor je hele reis, maar zorg dat je de eerste paar dagen alvast geregeld hebt. Dat scheelt een hoop gedoe als je aankomt in een onbekende stad. En het geeft je natuurlijk de mogelijkheid om tips van locals en andere reizigers te horen voor de rest van je reis alleen.

Klein is gezellig

Ga op zoek naar kleinere slaapplaatsen. Kies voor B&B’s, guesthouses, hostels, pensions of traditionele hotelletjes. Zo kom je, wederom, makkelijker in contact met andere reizigers. Zij kunnen je tips geven en misschien wil je ook wel een paar dagen samen optrekken voor je je reis alleen weer oppakt. Ook zijn eigenaren van kleinschalige logeeradressen meestal meer betrokken bij hun gasten en staan ze klaar met een praatje, een beetje hulp hier en daar of de tip over die ene geheime, niet te missen hotspot.

Handige hulp ter plekke

Kies je toch liever voor een (grotere) hotelketen? Sluit dan vriendschap met de portier of het receptieteam. Deze mensen hebben de beste insider-tips. Vraag naar hun favoriete adressen en voor je het weet, zit je tussen mensen uit de buurt in leuke restaurants, bars of op een lokaal evenement. Een goede fooi op je eerste dag kan het begin zijn van een gouden contact.

Periode

Maak je reis alleen niet in het (absolute) laagseizoen. Natuurlijk kan dat interessant zijn voor je portemonnee, maar er zijn in deze periode minder reizigers om mee op te trekken en ervaringen uit te wisselen. Ga je je juist voor stilte en rust, dan is het laagseizoen waarschijnlijk een prima keuze voor je soloreis.

Stedentrip

Wil je maar een paar dagen op pad? Of wil je voor zo’n eerste reis alleen niet te ver weg? Verschillende Europese steden zijn heel goed te bezoeken in je eentje. Denk bijvoorbeeld eens aan Kopenhagen, Barcelona of Manchester. Misschien minder voor de hand liggend is Dublin. Maar voor soloreizigers is dat een ideale plek om te verblijven. De stad staat bekend als een welcoming city, met veel pubs en restaurants vol met gezellige groepen waar je makkelijk aansluiting vindt.
Londen is zo’n beetje het mekka voor mensen die alleen reizen. Er worden allerlei activiteiten en events georganiseerd waar je makkelijk mensen kunt ontmoeten. En dan zijn er nog populaire plekken waar je als vanzelf nieuwe vrienden maakt. Wat dacht je van eten onder de grond in een oude metro? Bij Basement Galley Supper Club zit je gezellig tussen andere (solo)reizigers en Londenaren. Voor je het weet, ga je naar huis met leuke tips en een vol adresboek.

Ver weg

Zoek je een bestemming verder weg, dan kun je voor je reis alleen goed terecht in Sydney of Tokio. Auckland in Nieuw-Zeeland is een mooi startpunt voor een reis in de ongerepte natuur. Net als Australië is dit land, ook wat betreft voorzieningen, helemaal ingesteld op soloreizigers.

Bron: Skyscanner

Inspiratie

Op zoek naar een leuke bestemming, maar weet je nog niet precies waar je heen wilt? Gebruik dan deze tool en vul, in plaats van een specifieke bestemming, ‘Naar Overal’ in. Het inspireren kan beginnen!

Ook interessant