Margriet logo
Voedselvergiftiging tijdens de feestdagen: 10 tips om dat te voorkomen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Voedselvergiftiging tijdens de feestdagen: 10 tips om dat te voorkomen

Jaarlijks krijgen zo’n 650.000 mensen te maken met een voedselvergiftiging. Vooral tijdens de feestdagen is het risico groter. Zo’n voedselvergiftiging is zeker geen pretje, al helemaal niet voor oudere mensen, die er enstig ziek van kunnen worden. Daarom: 10 tips om een voedselvergiftiging te voorkomen tijdens de feestdagen.

Zodat jij samen met je dierbaren met een gerust hart kan aanschuiven aan het kerstdiner.

Dit kun je nu al doen

Een schone koelkast

Het duurt nog even voordat het écht kerst is, maar je kunt nu al wat voorbereidingen treffen. Zorg er allereerst voor dat je koelkast schoon is. Maak een sopje en ga alles bij langs, van de deur tot de plankjes en droog het met een schone doek af.

De juiste temperatuur

Vervolgens is het belangrijk om de temperatuur van de koelkast op 4 graden te zetten. De houdbaarheid van eten en drinken is dan langer en bacteriën krijgen minder de kans om zich te verspreiden.

Een paar dagen van tevoren

Koop bederfelijke producten niet te vroeg

Houdbare producten kun je al een tijd van tevoren kopen. Koop je verse producten of producten die snel bederven? Haal die dan niet te vroeg in huis. Maximaal een paar dagen voordat je ze gaat gebruiken. Een tip is om die producten vast te bestellen of te reserveren als dat kan. Op die manier weet je wel zeker dat je het product in huis hebt vóór de feestdagen.

Gebruik de Bewaarwijzer

Vind je het soms lastig om in te schatten hoe lang een product houdbaar is? Daar is een handig hulpmiddel voor: via de Bewaarwijzer kun je het bewaaradvies van zo’n 2.000 producten vinden.

De koelkast inrichten

Tijd om de koelkast in te richten. Ook dit kun je op een goede manier aanpakken. Zet vlees en vis bijvoorbeeld op de onderste plank en stop de groenten in de groentenlade. Eieren kun je het best in de doos bewaren en tomaten en komkommer kun je zelfs beter buiten de koelkast bewaren. En haal voordeel uit de kou van buiten: (fris)dranken kun je namelijk goed in de tuin of op het balkon bewaren. Ook daar blijven ze lekker koud.

Zet de koelkast tijdelijk een paar graden lager

Heb je veel boodschappen in huis gehaald en duurt het even voordat de koelkast helemaal goed ingepakt is? Zet ‘m dan tijdelijk een paar graden lager. Zo koelen alle producten weer sneller af, wat beter is voor de houdbaarheid.

Lees ook:
Aha: dit is het verschil tussen een voedselinfectie en voedselvergiftiging

Dit kun je doen op de dag zelf

Zet vlees of vis pas laat op tafel

Ben je van plan om gasten vlees of vis voor te schotelen of maak je gebruik van andere producten die sneller bederven? Haal die dan pas op het laatste moment uit de koelkast en zet ze ook snel weer terug als je ze niet meer gebruikt. Wanneer vlees of vis langer dan twee uur op tafel heeft gestaan, is het verstandig om het niet meer te eten.

Rauw en bereid eten scheiden

Het is belangrijk om rauw eten en bereid eten van elkaar te scheiden. Gebruik aparte snijplanken wanneer je kookt of aan het gourmetten bent en vergeet tussendoor je handen niet te wassen. Zo voorkom je dat bacteriën en virussen alsnog op het voedsel terecht kunnen komen.

Check of het eten écht gaar is

Vooral tijdens het gourmetten gaat dit nog wel eens mis: het controleren of het vlees of de vis gaar is. Het is belangrijk om het voedsel vaak genoeg om te draaien en om te checken of ook de binnenkant gaar is.

Bewaar restjes op de juiste manier

Heb je nog restjes over? Zonde om weg te gooien natuurlijk, maar zorg ervoor dat je ze op een goede manier bewaart. Laat alles eerst afkoelen en zet het binnen twee uur goed afgedekt in de koelkast. Het is handig om de datum op het bakje te schrijven, zodat je weet of het eten nog goed is. Restjes uit de koelkast moet je binnen twee dagen opeten en restjes uit de vriezer zijn drie maanden houdbaar.

Bron | Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden