Margriet logo
Vochtige doekjes wel of niet doorspoelen? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vochtige doekjes wel of niet doorspoelen? Zo zit het

De verpakking van vochtige doekjes zegt dat het kan, maar kan het ook? Vochtige doekjes zorgen voor veel verstopping in de riolering. Dit wil je erover weten.

Waternet zegt dat de gekste dingen door de wc worden gespoeld, maar dat vochtige doekjes voor de meeste verstoppingen zorgen. Zo wordt driekwart van alle verstoppingen veroorzaakt door vochtige doekjes, aldus het AD. Niet alleen vochtige doekjes die volgens de verpakking doorgespoeld kunnen worden, gaan het toilet in, maar ook schoonmaakdoekjes en make-updoekjes.

Waarom kun je vochtige doekjes niet doorspoelen?

Hoogleraar duurzame chemie aan de Universiteit van Amsterdam Gert-Jan Gruter zegt tegen RTLNieuws dat in veel doekjes plastic is verwerkt. Als de rest is opgelost, dan blijven de plastic matjes over. Ook als er gegarandeerd geen plastic in zit, kun je het beter niet door de wc spoelen. Vochtige doekjes zijn dikker dan wc-papier en vallen minder tot helemaal niet uit elkaar. Ze plakken samen en vormen een klont in het riool.

Er kan op de verpakking staan dat de doekjes biologisch afbreekbaar zijn, maar dit kan dagen duren, terwijl het probleem in het riool al binnen een paar uur kan ontstaan. Fabrikanten hebben de doekjes waarschijnlijk getest op doorspoelen en dat lukt, maar niet op de gevolgen als het de wc verlaten heeft.

En wc-papier dan?

Wc-papier kan wel worden doorgespoeld, want het valt uiteen en vormt niet zo snel een obstakel in afvoerleidingen en zuiveringsfilters, weet Quest. Zodra je een vochtig doekje doorgespoeld hebt, zul je er thuis weinig van merken, maar in het riool zorgt het voor veel overlast. Een verstopping of storing moet snel worden opgelost en dit kost tijd en geld.

De gemeente Almere onderzocht met hun campagne Weet wat je spoelt wat het jaarlijks kost om de verstoppingen in de riolering op te lossen: € 300.000, bovenop de normale kosten voor de gemeente. En deze kosten komen uit de portemonnee van de bewoners via de rioolbelasting.

Drie dingen die je zonder problemen mag doorspoelen door de toilet zijn de drie P’s:

  • Poep
  • Plas
  • (wc-)Papier

Kortom, gooi alle vochtige doekjes, wat de verpakking ook beweert in de prullenbak. Als je bang bent voor een onprettige geur, schaf dan een prullenbakje aan voor dameshygiëne.

Julie Van der EerdenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden