Lifestyle

Last van vervelende vliegjes bij je planten? Zó kom je er vanaf

vliegjes-planten-margriet.jpg

Rouwvliegjes – ook wel maartse vliegen genoemd – lijken verdacht veel op fruitvliegjes, maar zijn dit niet. Want waar fruitvliegjes op fruit en eten afkomen, hebben rouwvliegjes het juist gemunt op je planten. Omdat ze zich razendsnel vermenigvuldigen, kun je al snel last hebben van een heuse plaag. Daarom hier wat tips om ze te weren.

De term rouwvliegjes is eigenlijk een beetje misleidend, want in tegenstelling tot fruitvliegjes zijn rouwvliegjes geen vliegjes maar kleine muggen. Ze steken niet, maar kunnen wel héél vervelend zijn.

Steeds weer opnieuw ellende

Rouwvliegjes zijn gek op natte grond en (rottende) wortels. Ze leggen hun eitjes in vochtige grond, waarna de larven de wortels van je planten kunnen aantasten. Rouwvliegjes leven slechts twee dagen, maar de vrouwtjes leggen zo’n 200 larven per keer in je potgrond, wat betekent dat de ellende steeds weer opnieuw begint. Een beetje heen en weer meppen heeft dus geen zin.

Lees ook: dus dít is dat mysterieuze witte poederlaagje op je planten

Handige tips

Mocht je last hebben van een flinke plaag, dan kunnen de volgende tips uitkomst bieden:

1. Zet de planten met vliegjes apart
Duiken er vliegjes op wanneer je de plant water geeft? Dan is de plant al ‘besmet’ en kun je deze het beste apart zetten. Als bijna al je planten besmet zijn kun je ze het beste allemaal apart zetten in een andere ruimte..

2. Stop met water geven
Als rouwvliegjes ergens gek op zijn, dan is het wel op natte potgrond. Laat de aarde van de plant daarom even drogen (zonder de plant uit te drogen).

3. Verwijder alles wat dood is
Alle dode takjes en bladeren die los in de pot liggen kun je het beste bij het groenafval doden.

4. Gebruik nematoden
De beste manier om rouwvliegjes uit te roeien, zijn nematoden. Dit zijn microscopisch kleine aaltjes die in ‘poeder’ zitten. Voeg wat van dit poeder toe aan het water in je gieter en geef de planten water. De aaltjes eten de larven op en zodra er geen larven meer zijn, sterven de aaltjes af omdat ze geen voeding meer hebben.

5. Verpot de planten
Als dit allemaal niet helpt kun je er altijd nog voor kiezen om je planten te verpotten. Haal de planten uit hun pot, maak de wortels goed schoon, sop de pot uit en zet je plant in de nieuwe potgrond. Gebruik een binnenpot met gaten zodat het overtollig water weg kan lopen en de potgrond minder vochtig blijft.

6. Even met zand strooien
Wat ook nog weleens wil helpen is het strooien van een laagje zand over de potgrond. Zo maak je het de rouwvliegjes namelijk moeilijker om eitjes te leggen.

7. Hulp uit keuken
Tenslotte nog een tip uit de keuken: gebruik wat kaneel! Kook een liter water en voeg daar 2 eetlepels kaneel aan toe. Laat het mengsel afkoelen en giet het daarna in je gieter. Haal de slijmerige drab uit het mengsel zodat alleen het kaneelwater overblijft en geef dit vervolgens aan je planten. Kaneel bevat van nature de giftige stof coumarine, wat alleen in een hoge dosis gevaarlijk kan zijn. Rouwvliegjes zijn echter zó klein, dat ze al bij een kleine hoeveelheid het loodje leggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be
Beeld | iStock

Ook interessant