Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó krijg je vlekken uit je suède schoenen

shoes-care-concept-with-woman-hands-spraying-leather-shoe.jpg

Iedereen die weleens suède schoenen draagt, weet hoe moeilijk het is om ze schoon te houden. Het makkelijkste materiaal zal het nooit worden, maar déze tips kunnen wel helpen je schoenen zo lang mogelijk vlekkeloos te laten meegaan.

Allereerst: probeer vlekken zo veel mogelijk te voorkomen. Spray na aankoop je suède schoenen in met een waterafstotende spray. Draag ze als het enigszins mogelijk is niet in de regen en borstel ze geregeld af met een speciaal borsteltje voor suède om viezigheid en stof te verwijderen.

Eerste hulp bij waterschade

Zijn je schoenen toch nat geworden? Droog ze dan nooit met de föhn. Hitte kan ervoor zorgen dat het suède krimpt, verkleurt of vervormt. Dep ze eerst af met een schone handdoek en stop er dan een schoenspanner in zodat ze niet vervormen tijdens het drogen. Proppen papier of kranten werken ook: handig aan kranten is dat ze het vocht opnemen. Laat de schoenen vervolgens op een natuurlijke manier drogen. Wanneer ze droog zijn, borstel ze dan zachtjes uit.

Vlekken verwijderen

Help, er zit een vlek in je schoenen. Wat kun je dan het best doen?

Natte vlekken moet je zo snel mogelijk deppen met wat keukenpapier. Strooi er vervolgens wat baking soda over, zodat dit het vocht kan opnemen. Laat je schoenen zo een nachtje staan. Veeg de volgende dag de baking soda weg en probeer de rest van de vlek weg te borstelen met een speciaal borsteltje voor suède.

Is de vlek al opgedroogd? Probeer die ook voorzichtig weg te borstelen met zo’n speciaal borsteltje. Of gebruik een schone tandenborstel met niet al te harde haartjes. Je kunt de vlek ook proberen weg te krijgen met kneedgum. Zorg er in elk geval voor dat je altijd met de richting van de haartjes mee kamt. En beweeg nooit heen en weer, want dan loop je het risico het materiaal te beschadigen.

Is de vlek zo hardnekkig dat dit allemaal niet werkt? Dan kun je altijd nog bij de schoenmaker vragen of ze er nog iets aan kunnen doen.

Bron | goodhousekeeping.com
Beeld | iStock

Wil je het schoonmaken van je kleding en stoffen schoenen een stuk makkelijker maken? Koop dan deze Philips kledingstomer met €15 korting.

Bestel hier

Ook interessant