null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vissen is booming, maar houd je aan déze regels om fikse boetes te voorkomen

We zijn massaal aan het vissen geslagen. Met het zonnige weer en de zee aan vrije tijd, is het er ook een ideale tijd voor. Hengel uit en gaan. Maar kende jij deze regels en boetes voor het hobbyvissen al?

Als je ze overtreedt, kan het je fikse boetes opleveren. Oplopend tot wel 320 euro, dus pas goed op.

Verplichte vispas

Er worden veel meer vispassen dan normaal aangevraagd, laat Sportvisserij Nederland aan Editie NL weten. Twintig procent meer, om preciezer te zijn. Zo'n vispas heb je nodig om überhaupt te mogen vissen. Daar betaal je zo'n 35 euro per jaar voor. Voor kinderen tot dertien jaar is zo'n vispas meestal gratis. En als kinderen met een volwassene met een vispas meegaan, hebben ze zelfs niet altijd een vispas nodig.

Daarnaast moet je voor bepaalde stadswateren ook nog eens een extra vergunning aanvragen. Check dat even bij je gemeente/vvv-kantoor. Heb je die visvergunningen niet (bij je)? Dan riskeer je een boete van 95 euro.

Verboden plekken om te vissen

Ook moet je van tevoren goed controleren waar je in jouw omgeving wel of niet mag vissen. Vis je in verboden water, dan kan je dat een boete van 140 euro opleveren. Vis je met een peur, waarbij je met een klompje dode wormen als aas op palingen vist, dan kun je zomaar met 210 euro beboet worden. En vis je met meer dan twee hengels in het verboden water, dan ben je straks mogelijk 320 euro lichter. Waar je wel en niet mag vissen, lees je op de site van Sportvisserij Nederland.

Vissen op snoek(baars)en

Van april tot en met mei is het ook verboden om op snoeken, baarzen en snoekbaarzen te vissen. In die periode paren zij namelijk. In dezelfde periode mag je eveneens niet op barbeel, kopvoorn en winde vissen. En je mag nóóit op onder meer zalm, zeeforel en meerval vissen. Hier lees je over nog meer vissoorten waar een visverbod op is. Die boetes vallen samen met de boetes hierboven. Reken bij het gebruik van één of twee hengels dus op 140 euro. Met nog een toevoeging: als je in deze periode met een staand net vist, betaal je 280 euro.

's Nachts vissen

Vooral als je op karpers wilt vissen, is 's nachts vissen een aanrader: dan zijn die vissen het meest actief. Maar daar heb je wel een speciale nachtvispas voor nodig. Die kost tien euro, bovenop die gemiddelde prijs van 35 euro voor de reguliere vispas.

Controleer voordat je 's nachts gaat vissen wel even de regels omtrent het water waar jij je hengel in gaat gooien. In sommige wateren is het verboden om tussen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang te vissen. Doe je dit toch, of kun je in toegestane wateren geen nachtvispas tonen, dan riskeer je een boete van 95 euro.

Verboden aas

Let ook op dat als je aas gebruikt, het wel toegestaan aas is. Op levend aas staat sowieso een boete van 390 (!) euro. Geen levende wormen, vissen of andere dieren, dus. Ook mag je in bepaalde perioden bepaald dood aas ook niet gebruiken.

Zo geldt er van april tot eind mei ook een verbod op een dood visje en een stukje vis als aas. En in die periode zijn zelfs alle soorten kunstaas, met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 centimeter, verboden. Vissen met een voor die periode verboden aas aan je hengel, bedraagt een boete van 95 euro.

Verplicht terugzetten

Heb je een vis gevangen? Dan ben je verplicht om die vis ook weer in hetzelfde water terug te zetten. Doe je dit niet, dan hengel je een boete van 140 euro binnen. Een vis in een ander water plaatsen, kan namelijk vissterfte als gevolg hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak met karpers. Maar dankzij streng toezicht, wordt dit ingedamd.

Wil je een vis weer te water laten? Doe dit dan rustig en voorzichtig. De vis zal je dankbaar zijn - en jij jezelf uiteindelijk ook...

via GIPHY

Bron | Sportvisserij Nederland, Editie NL

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden