Margriet logo
Last van een vislucht? Dit kun je doen aan een stinkende wasmachine. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vislucht in je wasmachine? Hier komt het door en zó kom je er vanaf

Nare geurtjes in huis: die wil je liever niet. Komt er een vislucht uit je wasmachine? Dan kan dat meerdere oorzaken hebben. We vertellen je wat er aan de hand kan zijn en wat je eraan kunt doen.

Er ruikt weinig zo lekker fris als net gewassen lakens, maar dan moet de wasmachine wel schoon zijn. Als je een (rotte) vislucht ruikt, kan dat meerdere oorzaken hebben.

Vislucht in je wasmachine

Hoe handig het ook zou zijn, een wasmachine werkt niet zelfreinigend. Om keer op keer je wasgoed fris te houden, is het belangrijk dat je wasmachine schoon is. Als er een vislucht uit je wasmachine komt, hoeft dat niet per se te komen doordat je de wasmachine niet vaak genoeg schoonmaakt. De oorzaken van dit soort vieze geurtjes zijn:

1. Een oude wasmachine

Heb je een oude wasmachine? Dan is de kans groter dat er een visgeur ontstaat. Dat komt doordat de afdichtingen na verloop van tijd kunnen slijten. Hierdoor krijgen water en bacteriën de kans om binnen te dringen.

2. Verstopte afvoer

Heb je een verstopte afvoer? Dan kan dat zorgen voor nare luchtjes. Door de verstopping komt er mogelijk water in je wasmachine. Dat stilstaande water krijgt soms een vislucht.

3. Ophoping van zeep

Als je de wasmachine niet vaak genoeg schoonmaakt, blijven er uiteindelijk zeepresten achter. Deze kunnen zich ophopen en naar vis ruiken.

4. Bacteriën

Ook bacteriën kunnen zich gaan ophopen. Dat zorgt voor nare geurtjes in je wasmachine. Als je het apparaat voor lange tijd vuil achterlaat, kan dit ook dit een vislucht veroorzaken.

5. Vuile was

Als je sport is het belangrijk om sportkleding vaak genoeg te wassen. Zeker als het gaat om trainingspakken en andere sportkleding waar je gemakkelijk in zweet. Doe je dat niet? Dan kan het naar vis gaan ruiken.

6. Ophoping van wasmiddel en vuil

Na een tijdje is het gebruikelijk dat vuil en wasmiddel gaan ophopen in je wasmachine. Dit kan uiteindelijk gaan stinken. Als je dit vaak schoonmaakt is er niks aan de hand, maar als je dat niet doet kan er een vislucht ontstaan.

Wil je van de vislucht in je wasmachine af? Zo doe je dat

  • Azijn: Vul je wasmachine met heet water en doe daar twee kopjes azijn bij. Laat de wasmachine een paar minuten draaien en laat hem dan weer leeglopen. Hierdoor verdwijnt de visgeur.
  • Controleer de filters van je wasmachine: Deze filters hebben soms een poetsbeurt nodig. Doe je dat niet? Dan gaat je wasmachine onaangenaam ruiken. In de handleiding van de wasmachine kun je zien hoe je dat doet.
  • Bleekmiddel: Vul je wasmachine met heet water en doe daar een kopje bleekmiddel bij. Draai de wasmachine een tijdje. Bleekmiddel kan wel wat agressief zijn voor je wasmachine, maar de vislucht zal wel verdwijnen.
  • Laat de deur open: Laat de deur openstaan nadat je een wasje gedraaid hebt. Daardoor kan de boel luchten en wordt de kans op nare geurtjes kleiner.
  • Zuiveringszout: Doe heet water in de wasmachine en voeg een kopje zuiveringszout toe. Draai de wasmachine enkele minuten.
  • Tea Tree Olie: Dit goedje werkt ontsmettend. Doe een beetje olie op een schone doek en smeer er de binnenkant van de wasmachine mee in. Alternatief: doe een paar druppels olie bij je wasgoed.
  • Citroen: Snijd een citroen door de helft en voeg dit sap toe met een kopje azijn. Draai de wasmachine op de heetste stand. Citroen en azijn helpen samen om zeepresten en vuil te verwijderen die al lange tijd in je wasmachine zitten. Op deze manier wordt de vislucht (of andere nare geurtjes) verleden tijd.

Bron | Cleaningtuts, Reviewed

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden