ramadan uitleg Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vijf vragen over de ramadan

Voor de meeste moslims begint de ramadan. Maar wat betekent deze vastenmaand eigenlijk? Waarom valt dit elk jaar op een andere datum? Waarom wordt er gevast en wat is de betekenis van het Suikerfeest?

We leggen je een paar belangrijke onderdelen van de ramadan uit.

Wat is ramadan?

Ramadan is een vastenmaand en staat onder andere voor tolerantie, bezinning, verbroedering en liefdadigheid. Tijdens deze maand waarderen moslims de gunsten van Allah, leren de waarde van het voedsel kennen en tonen hun dankbaarheid. Ook is er tijdens de ramadan veel aandacht voor vrijgevigheid en verdraagzaamheid. Gedurende de vastenmaand wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken. Na het vasten volgt de ‘iftar’, ook wel de (avond)maaltijd. Dit wordt vaak met vrienden en familie gegeten als uiting van de saamhorigheid. Daarnaast mag je tijdens ramadan ook geen seks hebben, niet roken, niet drinken en niet bekvechten. Hierdoor zou je je bewuster moeten worden van jezelf, je daden en moet het je beschermen tegen zonden.

Ook is het de bedoeling om gedurende de ramadan de hele Koran te lezen. Veel moslims lezen en bidden vooral in de laatste tien dagen tijdens het nachtgebed grote delen van de Koran.

Waarom wordt er gevast?

In de islam zijn er vijf zuilen, die kunnen gezien worden als vijf verplichtingen waar iedere vrome moslim aan moet voldoen. En daarvan is vasten tijdens de ramadan er één van. Volgens de islam leert dit mensen om zichzelf te bedwingen, versterkt het de zelfbeheersing, het uithoudingsvermogen, discipline en leert het ook om begeerten en lusten te beheersen. Vasten zuivert daarnaast de ziel, vergroot het inlevingsvermogen in armen, de liefde voor Allah en de saamhorigheid.

Waarom start ramadan elk jaar op een datum?

Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Het verschil met de Gregoriaanse kalender die we in Nederland gebruiken, is dat de islamitische kalender op basis van de maan werkt. De Gregoriaanse kalender is juist gebaseerd op de zon. Dat houdt in dat ramadan pas begint als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Hierdoor kan het per land verschillen wanneer de ramadan precies begint. Aangezien de maankalender en zonnekalender niet gelijklopen aan elkaar, lijkt het begin van de ramadan jaarlijks te verschuiven. Veel moslims houden de maanwaarneming uit Mekka aan om het begin en einde van de ramadan te bepalen.

Wie doet er mee aan de ramadan?

In principe is vasten tijdens de ramadan voor elke volwassen moslim die geestelijk en lichamelijk gezond is verplicht. Zieken, jonge kinderen (tot ongeveer elf jaar), zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen in hun menstruatie, mensen die een reis van meer dan tachtig kilometer maken en militairen in oorlogstijd hoeven niet te vasten. Zij kunnen dit eventueel compenseren door een aalmoes in de vorm van een maaltijd aan gezinnen, personen in nood of organisaties te betalen of door het vasten in een andere periode in het jaar in te halen.

Wat is het Suikerfeest?

Op de laatste dag van de ramadan is het tijd voor Eid el-Fitr, wat ‘het feest van het vasten verbreken’ betekent. In het Nederlands wordt dit ook wel het Suikerfeest genoemd. Hoe dit precies gevierd wordt , verschilt per cultuur. De meeste moslims vieren dit met familie en vrienden en brengen een bezoek aan de moskee met een speciaal Eid-gebed. In de moskee sluit de preek van de imam de ramadan af. Vaak nodigen vrienden en familie elkaar uit om te komen eten – met veel zoete gerechten en kleine hapjes - in hun mooiste kleding. Ook worden er vaak cadeaus aan elkaar gegeven, zoals kleding of geld.

Bron | NPO Kennis, Plus online

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden