null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vijf redenen waarom ouderen meer waardering verdienen

We hebben nooit eerder zo veel 75-plussers in Nederland gehad als nu, en met de vergrijzing worden dat er meer en meer. Over ouderen bestaat het vooroordeel dat ze minder van toegevoegde waarde zijn voor de samenleving, maar niets is minder waar.

Wie de zestig, zeventig of tachtig gepasseerd is, kan juist een héél waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Tijd om ouderen meer te waarderen, en wel om vijf redenen. En wil jij je als 65-plusser graag (meer) blijven inzetten voor de samenleving? Daar geven een aantal ervaringsdeskundigen je tips voor.

Ouderen

De bijdrage van ouderen aan de samenleving wordt volgens hen enorm onderschat en onbenut. We mogen wel wat bewuster worden van de toegevoegde waarde van de oudere generatie, zeker in moeilijke tijden zoals de coronacrisis. Deze vijf redenen voeren de boventoon:

1. Ouderen hebben bakken waardevolle kennis en ervaring

Wijsheid komt met de jaren, luidt het gezegde. Van al die ervaring kunnen we allemaal de vruchten plukken. "Ouderen bieden meerwaarde op het gebied van wijsheid, ervaring en kennis", zegt socioloog en gerontoloog Theo van Tilburg. Daar is Marilyn Haime (66) onder meer als lid van de Raad van Ouderen een voorbeeld van: "Als ik voor de Raad van Ouderen werk aan een advies, realiseer ik me regelmatig wat een enorme hoeveelheid kennis en ervaring er om de tafel zit. De kwaliteit en de diepgang die wij samenbrengen voegen echt iets toe, en daar ben ik trots op!"

Volgens Dorly Deeg, emeritus hoogleraar Epidemiologie van de veroudering, moeten we meer advies van ouderen inwinnen in de huidige samenleving. "Nu is het vaak zo dat je leert als je jong bent, daarna werk je en je pensioenperiode staat voor vrije tijd. Als die fasen meer door elkaar heen lopen, ontstaat er vanzelf een realistischer beeld van ouderen en hun rol in de samenleving. Betrek mensen met veel kennis en ervaring als adviseur, ook al zijn ze zeventig- of tachtigplus."

2. Ouderen zijn stressbestendiger

Bovendien hebben we volgens gerontoloog Van Tilburg juist ook veel aan ouderen in moeilijke tijden, zoals de huidige coronacrisis. "Ze hebben overzicht en zijn stressbestendiger, wat ervoor zorgt dat ze in de volle breedte meer kunnen leveren. Dat wordt vooral zichtbaar op momenten van spanning: als het moeilijk wordt, staan deze mensen er."

De 72-jarige Ton Brandenbarg beaamt dit. Vroeger bekleedde hij functies als museumdirecteur en Algemeen Secretaris voor de Raad van Cultuur. Nu werkt hij als zelfstandige in de wereld van onderwijs, wetenschap en cultuur. "Door de kennis en ervaring die ik in mijn leven heb opgedaan, zie ik gelukkig niet meer op tegen ingewikkelde bijeenkomsten of het werken met grote budgetten. Ik weet wie ik ben en wat ik kan en daar vertrouw ik op."

3. Ouderen zijn veerkrachtig(er)

"Ouderen worden regelmatig eenzijdig bestempeld als kwetsbaar, hulpbehoevend en incompetent", merkt Eric Schoenmakers, onderzoeker aan Fontys Hogescholen met eenzaamheid als specialiteit, op. "Dat is een te beperkt beeld. Heel veel oudere mensen zijn juist heel veerkrachtig en weten de draad telkens weer op te pakken als ze met tegenslagen zoals ziekte of verlies van een naaste worden geconfronteerd."

4. Ouderen hebben meer (mentale) energie

Je zou denken dat je naarmate je ouder wordt ook minder energie hebt. Dit is misschien ook zo, zeker fysiek. Maar mentaal kun je juist een energieboost krijgen die aanstekelijk kan werken. Zoals Ton Brandenbarg (72) zegt: "Ik voel me nu meer een kunstschaatser die af en toe een mooi pirouetje kan draaien, in plaats van een langebaanrijder die altijd maar meters moet maken. Dat is best een bevrijding en geeft me veel energie."

Ook de 67-jarige apothekersassistente Corrie Kievith voelt nu minder druk op haar schouders, wat ook z'n vruchten afwerpt op het gebied van werk: "Mijn leven is nu veel zorgelozer dan vroeger en dat vind ik een van de grote voordelen van ouder worden. Toen ik jonger was kon ik me heel druk maken over een kapotte wasmachine of iemand die boos op me was. Nu denk ik: waarom? Het zijn allemaal futiliteiten waar het leven niet om draait."

5. Ouderen bieden een belangrijke bijdrage in de zorg

Dat sommige ouderen kwetsbaar zijn, wil niet zeggen dat ze geen belangrijke bijdrage aan de samenleving leveren. Veel mensen van wie wordt gezegd dat ze kwetsbaar zijn, werken in de zorg en in het onderwijs, doen vrijwilligerswerk, passen op de kleinkinderen, bieden steun aan anderen", weet Jolanda Lindenberg, sociaal-cultureel antropoloog aan de Leyden Academy on Vitality and Ageing.

"Wie deze groep uitsluit, mist ook de bijdrage die zij leveren aan de maatschappij." Volgens de antropoloog is er veel onbenut potentieel bij ouderen "doordat de focus vaak ligt op de beperkingen. Op wat mensen niet meer kunnen, in plaats van op wat er allemaal nog wel mogelijk is".

Lees ook:

Liesbeth Hoogendijk: 'Meer erkenning en medeleven voor mantelzorgers is keihard nodig'

Tips om als oudere te blijven 'meedoen'

Als je gezondheid een beetje meezit, kun je er als zestig-, zeventig- of tachtigplusser ook zélf voor zorgen dat je blijft meedraaien in de maatschappij. Weet je niet zo goed hoe? Misschien heb je iets aan de tips van deze ouderen:

1. Focus op de mogelijkheden

Begin met het focussen op mogelijkheden, zoals antropoloog Lindenberg aankaart. Niet alleen de samenleving, maar ook jijzelf. "Ouderen zijn niet óf actief óf kwetsbaar, je kunt ook een beperking hebben en nog steeds je steentje bijdragen", spreekt Marilyn Haime (66) uit eigen ervaring, die naast de Raad van Ouderen ook vrijwillig lid is van verschillende Raden van Bestuur, waaronder die van Amnesty International.

"Ik heb de laatste tijd veel last van mijn heup en loop momenteel met een stok", vervolgt Haime. "Ik zie er daardoor misschien wat kwetsbaarder uit, maar het heeft me niet tegengehouden om met de trein naar een afspraak te gaan. Daarnaast doe ik veel dingen online, mijn digitale leercurve is enorm! Ik volg regelmatig webinars en vergader of bel mensen via Zoom, WeEx, Teams of Skype – dat vind ik nu allemaal vrij eenvoudig."

2. Blijf vooral gezond

Apothekersassistente Corrie (67) heeft een belangrijk advies voor leeftijdsgenoten om zo waardevol mogelijk te blijven voor de maatschappij: "Eet elke dag groenten en fruit en blijf in beweging, ga lekker fietsen of wandelen. Via mijn werk zie ik regelmatig mensen die ongezond leven en daardoor klachten krijgen. Dat is echt zonde!"

Voormalig beroepsmilitair Loek Middel (95) onderstreept dat. Sterker nog: hij sport nog elke dag. "Het eerste wat ik 's morgens doe zijn mijn tai chi-oefeningen, elke dag. Natuurlijk gaat het wat trager dan tien jaar geleden, maar dat maakt niet uit. Het houdt me gezond en daardoor kan ik zelfstandig blijven. Dat vind ik heel belangrijk."

3. Volg het nieuws én digitale ontwikkelingen

Naast fysiek is het net zo belangrijk om mentaal bij te blijven. Natuurlijk kun je niet alles bijhouden, maar je kunt er wel je best voor doen. "Door de ontwikkelingen in de wereld te volgen en op digitaal gebied mee te doen. E-mailen, appen, selfies maken – het is voor mij allemaal geen enkel probleem", zegt de 95-jarige Loek. "Het houdt me scherp en ik vind het nog leuk ook. Een mooi advies voor mijn collega-ouderen: blijf actief!”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ministerie van VWS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden