Margriet logo
Bespaartips Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Vijf handige bespaartips om je spaardoelen dit jaar te behalen

In januari moeten onze portemonnees massaal bijkomen van het uitgegeven geld tijdens de feestdagen. Geen gekke tijd om dus eens in je financiën te duiken. Maar hoe begin je?

Ook voor bespaartips kan TikTok weer goed van pas komen.

Bespaartips

Voor de eerste tip moet je wel even je pinpas aan de kant leggen. Het is namelijk van belang om de hack met cashgeld uit te voeren. De techniek heet dan ook ‘cash stuffing’. Elke maand bedenk je hoeveel geld je aan bepaalde categorieën wilt uitgeven, zoals eten, reizen en winkelen. Per categorie leg je cash apart, in bijvoorbeeld een mapje. Zo visualiseer je je uitgaven en zie je dus ook sneller als je over je budget heen gaat. En alles wat er overblijft, kan mee naar de volgende maand.

Favoriete categorieën

Je uitgaven in categorieën indelen is niet alleen handig om je budget nauwlettend mee in de gaten te houden, het zorgt er ook voor dat je je geld alleen maar aan de leukste en fijnste dingen kunt uitgeven. Houd een tijdje bij aan welke categorieën je het meeste geld uitgeeft. Kijk dan naar je favoriete categorieën, bijvoorbeeld kleding, uiteten gaan en reizen. Gaat het bestede geld niet naar je favoriete activiteiten, dan moet je een ander gebied vinden om op te besparen. Zo geef je voortaan je verdiende geld zonder spijt uit.

Laag inkomen

Vooral voor iedereen met een laag inkomen of hoge schulden komen budgettips als geroepen. Met een simpel overzichtje op papier kun je snel zien hoeveel je uitgeeft en zelfs hoeveel je kunt besparen. Schrijf eerst je dagloon of maandinkomsten op, bovenaan het papiertje. Ga dan langs al je uitgaven. Belangrijk is om de vaste uitgaven zoals bijvoorbeeld huur en elektriciteit bovenaan te zetten. Deze uitgaven variëren niet tot nauwelijks. Onderin schrijf je de boodschappen en benzinekosten, deze veranderen wel. Zet achter de categorieën de exacte of geschatte prijzen en tel alles bij elkaar op. Dan vergelijk je je maandelijkse kosten, met je inkomen. Dan zie je in één keer of je geld overhebt om apart te zetten, maar als dat niet het geval is in welke categorie je kan minderen. Door de categorieën op volgorde te zetten zie je ook gelijk aan welk aspect je je geld als eerste moet uitgeven, zoals bijvoorbeeld verzekeringen.

Op een andere manier sparen

Ook kun je op een totaal andere manier naar sparen gaan kijken. Je kunt na grote en maandelijkse uitgaves het geld dat overblijft apart zetten. Toch is het veel beter om maandelijks een bedrag mee te rekenen dat naar een spaarrekening gaat. Door iets te kopen van geld van de spaarrekening denk je eerst veel beter na en spendeer je niet klakkeloos je centen.

Meerdere bankrekeningen

Voor iedereen die de eerste tip in dit rijtje wel handig lijkt, maar liever niet cash betaald, hebben we een soortgelijke tip. Echter heb je daar wel meerdere bankrekeningen voor nodig. Op TikTok laat iemand weten dat het praktisch is om wel vier rekeningen te hebben. Deze kun je indelen in categorieën: voor het betalen van facturen, voor dagelijkse uitgaven, voor korte termijn sparen en voor lange termijn sparen. Zo kun je in één keer zien of je de huur of zorgverzekering wel kan betalen en hoeveel je over hebt voor boodschappen en uiteten gaan.

Bron | Beautify

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden