Margriet logo
Extraverte introvert Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Vijf eigenschappen die je herkent als je een extraverte introvert bent

Je kent vast wel de karaktereigenschappen extravert en introvert. In een gesprek wordt er vast wel eens aan je gevraagd in welk team jij zit. Maar wat nou als jij een klaar beetje extravert maar soms ook een beetje introvert bent, wat moet je dan zeggen?

Daarom introduceren we nu de term: extraverte introvert

Extraverte introvert

Een extravert persoon en een introvert persoon worden als tegenpolen gezien. Daarom kan het bijna niet dat je zowel extravert als introverte trekjes kan hebben. En toch is dat wel de waarheid. Een extravert persoon wordt gezien als iemand die graag in gezelschap is, een open karakter heeft en erg graag praat. Een introvert persoon daarentegen is liever op zichzelf, is meer een denker dan een doener en hebben een rustig karakter. Maar in sommige situaties kan je gedrag veranderen. Zo kun je bij familie jezelf extravert uiten, maar eenmaal buiten je eigen bubbel introvert.

Ben jij een extraverte introvert - ook wel een ambivert genoemd - dan wisselt je stemming en je gedrag nogal vaak. Dit kan betekenen dat je omgeving je soms niet helemaal snapt. Maar er zijn nog meer herkenbare eigenschappen te beschrijven.

Communicatie

Als extraverte introvert ben je communicatief erg sterk. Je bent een goede prater, net zoals een extravert persoon, maar kan ook goed luisteren, net zoals een introvert persoon. Je kunt je eigen mening goed geven, maar zal je in een discussie niet opdringen. Een perfecte middenweg eigenlijk.

Wel kan een ambivert uit zijn vel springen bij verrassingen en andere onverwachte gebeurtenissen. Een typische extravert kan zich namelijk veel sneller en rustiger op situaties aanpassen.

Hoog in de emoties

Als introvert voel je de emoties van andere mensen goed aan, maar vaak durf je niet al je gevoelens en gedachtes uit te spreken. Als extraverte introvert heb jij meer empatisch vermogen, maar durf je dingen ook te benoemen. Wel moet je oppassen dat je niet een té emotionele band met iedereen aangaat, anders loop je op een gegeven moment zelf helemaal over.

Huismus of groepsdier?

Als extravert type laad je helemaal op in grote groepen waar jij vooral in de spotlight staat. Introverte personen komen niet zo goed tot hun recht in een grote groep en trekken zich vaak terug. De extraverte introvert kan goed werken in drukke omgevingen en met vele mensen, maar heeft absoluut wel rust nodig na zo’n energieke afspraak. Je wisselt dus vaak van groepsdier naar huismus en andersom.

Bemiddelaar

Wel kun je als extraverte introvert eens ruzie hebben met jezelf. Je kunt je heel goed inleven in andere mensen, van in- tot extravert. Maar omdat je iedereen zo goed begrijpt en wilt helpen, is het lastig om voor één kant te kiezen. Daarom ben jij liever een bemiddelaar tijdens een conflict.

Slecht in keuzes maken

Ben je slecht in beslissingen nemen, dan ben je waarschijnlijk een extraverte introvert. Hoe komt dit? Als extraverte introvert kun je altijd de twee kampen begrijpen. Zo ook in situaties waarin je een keuze moet maken. Je ziet de voordelen maar ook nadelen, waardoor het lastig afwegen is. Neem daarom altijd iemand mee op pad als je keuzes moet maken. Het liefst iemand die óf intro- óf extravert is.

Bron: Kiwify

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden