Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Niet je stuur, maar dít is het vieste plekje in de auto

auto-plek-vies-bacterien-margriet.jpg

Voor velen is de auto een soort tweede huis op wielen. Je rijdt ermee van hot naar her. Logisch dat er aardig wat bacteriën in vertoeven. 

Maar wat is nu het smerigste plekje in de auto? Nou, in elk geval niet je stuur.

Vieze schoenen

Je zou dat misschien wel denken, omdat je (ongewassen) handen vrijwel elke dag het stuur aanraken. Maar wat dacht je van het vuil dat je met je schoenen binnenhaalt? De mat wint het qua bacteriën. Niet alleen van je stuur, maar ook van een toiletbril, blijkt uit onderzoek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Matten en bekerhouders

“Op de mat zitten zonder twijfel de meeste bacteriën in een auto”, laat microbioloog Jason Tetro weten aan Well + Good. “Dat is een walhalla voor microben, zeker als je met iets geknoeid hebt in de auto. Andere vieze plekken zijn de luchtfilters, bekerhouders en kofferbak.”

Autogordel

Ook opvallende bacteriebronnen: autogordels. Ze scoren weliswaar iets lager op de lijst, “maar ik weet zeker dat de gordels in auto’s van gezinnen overladen zijn met bacteriën vanwege de kinderen”, aldus Tetro. Heb jij je autoriemen weleens schoongemaakt? Volgens de expert doe je dat in drie stappen:

  1. trek de riem helemaal uit
  2. spuit er desinfecterende allesreiniger op
  3. wrijf er met een doek overheen, zodat de desinfecterende middelen goed worden opgenomen. Laat het vervolgens opdrogen.

Bron | Well+Good
Beeld | iStock

Ook interessant