Margriet logo
Video-deurbel: dit moet je weten over de privacy regels. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Videodeurbel: dit moet je weten over de privacyregels

Vanaf kantoor bekijken wie er voor de deur staat of inbrekers op camera vastleggen: videodeurbellen zijn erg populair. Toch zitten er regels aan verbonden. Want mag de camera bijvoorbeeld zomaar de straat filmen? Of mag de voortuin van de buren in beeld komen?

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag zeker niet alles bij een videodeurbel. Wanneer je je niet aan de regels houdt, overtreed je de privacywetgeving. Daarom moet je rekening houden met een aantal zaken.

Videodeurbel en privacy

Een videodeurbel is natuurlijk handig om te zien wie er voor je deur staat en misschien geeft het je een gevoel van veiligheid. Veel van deze deurbellen bieden de mogelijkheid om alles op te nemen wat zich voor je deur afspeelt. Maar dat betekent ook dat je niet alleen een melding krijgt als iemand aanbelt, maar ook als er beweging op straat of bij de overburen te zien is.

“Als een camera richting buren of de openbare weg staat, mag dat niet zomaar”, vertelt AP-bestuurslid Katja Mur aan de NOS. “Mensen moeten hun best doen om zo min mogelijk de openbare weg of het huis van hun buren te filmen, tenzij ze goede reden hebben om dat wel te doen. Als je bijvoorbeeld altijd de voordeur van je overburen of die van het huis naast je filmt, is dat een ernstige privacy-inbreuk.”

Hier moet je op letten

Ben je van plan om een videodeurbel aan te schaffen? Dan is het volgens de Autoriteit Persoonsgegevens belangrijk om onder andere te letten op het doel van de camera, de manier waarop je hem instelt en dat je de omgeving op de hoogte stelt. We nemen een aantal belangrijke stappen met je door.

Doel van de camera

Met welk doel hang je de camera op? Zijn er recent bijvoorbeeld veel inbraken geweest of is er aantoonbaar veel overlast in de buurt? De kans is groter dat je in overtreding bent als je ‘zomaar’ een camera ophangt. Verder is het meestal niet nodig om continu te filmen. Vraag jezelf ook af of een camera het probleem daadwerkelijk zal oplossen.

Camera instellen

Ga bij het kopen van de videodeurbel na of de camera goed afstelbaar is, zodat je niet de openbare weg of het terrein van de buren filmt. Bekijk welke privacyopties de deurbel heeft. Is het bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde delen in beeld zwart te maken, zodat alleen je eigen terrein zichtbaar is? Of kun je de gezichten van mensen blurren? Onderzoek ook waar de beelden worden opgeslagen. Is dat bij jezelf of bij de fabrikant? Let hierbij op dat de fabrikant in Europa gevestigd is, want die moet zich houden aan dezelfde privacyregels als in Nederland.

Beelden bewaren en delen

Het is belangrijk om de beelden die de camera opneemt zo kort mogelijk te bewaren. Verwijder de beelden daarom bijvoorbeeld na 24 uur. Sommige camera’s hebben instellingen waarmee de beelden automatisch verwijderd worden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om helemaal geen beeldmateriaal op te slaan en alleen live mee te kijken als er iemand voor de deur staat.

Verder mag je nooit zomaar beelden met anderen delen, bijvoorbeeld via internet. Dit mag alleen als de mensen die op beeld staan toestemming hebben gegeven om het te delen. Als er een strafbaar feit is gepleegd, mag je de beelden natuurlijk wel delen met de politie als je aangifte doet.

Anderen informeren

Het is belangrijk om anderen te informeren als je een camera ophangt. Doe dit bijvoorbeeld met een bordje of een sticker. Om ruzie met de buren te voorkomen is het ook goed om hen te laten weten waarom je de camera ophangt en te laten zien wat precies in beeld komt.

Wat te doen als je ongevraagd gefilmd wordt?

Wat moet je eigenlijk doen als het je buren zijn die een camera hebben opgehangen en je ongevraagd gefilmd wordt? Volgens AP-bestuurslid Mur is het goed om dan het gesprek aan te gaan. Werkt dat niet, dan kun je een melding doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens of een rechtszaak aanspannen.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden